El pressupost de l’Ajuntament de Valls ha estat aprovat de forma definitivament en la sessió plenària extraordinària celebrada la tarda d’aquest dilluns, 14 d’abril. Ascendeix a 37,7 milions d’euros, dels quals 13 milions són inversions. «És un 2,9% superior al del 2024», ha defensat el regidor d’Hisenda, Finances i Contractació, Martí Barberà, subratllant que gairebé un 70% es destina al centre històric de la ciutat. El pressupost ha tirat endavant amb els 13 vots favorables de l’equip de govern (Junts per Valls i ERC) i 6 en contra de l’oposició.
Després del termini legal d’exposició pública, el pressupost va rebre al·legacions de VOX, una ciutadana i de la secció sindical de Comissions Obreres de l’Ajuntament de Valls. Totes han estat desestimades en l’informe tècnic i jurídic.
Des de l’oposició, el portaveu del PSC, Juan Felipe Martínez, ha defensat que el grup municipal no havia presentat al·legacions «perquè enteníem que les aportacions les havíem de fer durant la confecció del pressupost» amb la «voluntat de contribuir a un bon pressupost, a un document que poguéssim donar el nostre suport». Però el grup ha assenyalat que no s’ha arribat a cap acord, per la qual cosa han votat en contra.
Per part de la CUP, el regidor Pere Vidal ha defensat el vot contrari del grup al considerar que els comptes «no responen als grans reptes socials» de la ciutat i que en el darrer mes, des de l’aprovació inicial del pressupost, «no s’han introduït millores significatives». Vidal ha posat especial èmfasi a la «manca d’una estratègia clara en matèria d’habitatge», així com falta d’accessibilitat a carrers i mala connexió amb certs barris.
Ca Padró o la muralla
A nivell inversor, l’equip de govern destaca l’aposta pel casc antic, amb 4,7 milions per a la rehabilitació de Ca Padró, que acabarà acollint l’Escola de Música Robert Gerhard; així com la recuperació de la muralla de Sant Francesc i també de l’Hort del Rector, que ascendeix a 3,8 milions d’euros. Tant Ca Padró com la muralla de Sant Francesc han aconseguit finançament dels fons europeus Next Generation, mentre que la recuperació i obertura de la zona verda de l’Hort del Rector (sota l’absis de l’església de Sant Joan) compta amb subvencions dels fons estatals del 2% Cultural.
També destaca l’1,1 milions d’euros en inversions a la via pública, on s’inclouen millores a carrers, enllumenat, així com al polígon industrial. Un altre gran eix és el dels objectius de sostenibilitat de l’Agenda 2030, on s’inclou la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics municipals per a l’autoconsum. El pressupost inclou altres partides, com la remodelació de l’edifici de l’estació d’autobusos per convertir-lo en la nova seu de tota l’Àrea de Serveis a les Persones; o la futura seu de la Policia Local.