<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una exposició per difondre la importància del riu Gaià

‘El viatge del Ròdol’ pretén ensenyar quina és la flora i la fauna que podem trobar a l’entorn i que cal protegir, a més de fer veure la importància que té el voluntariat mediambiental

06 mayo 2023 11:20 | Actualizado a 06 mayo 2023 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Inaugurada l’exposició ‘El viatge del Ròdol pel riu Gaià’ al Pont d’Armentera. Una mostra que pretén explicar i educar a infants i adults sobre els espais protegits que es poden trobar al voltant del riu Gaià, però també sobre tot l’entorn de la Conca del Gaià. Es tracta, d’una exposició que ja ha anat viatjant en alguns municipis, per exemple els del Baix Gaià, i ara es troba a Mig Gaià. La intenció que tenen des de l’Associació Mediambiental La Sínia, és fer incidència també al sistema prelitoral com Querol, Pontis, i anar resseguint la conca fins arribar a l’Alt Gaià.

A principis de setmana ja es va anar muntant tota la mostra. Tot i que el nom sembla a invocar a un caràcter més infantil, no és així. Héctor Hernández, tècnic de custòdia de La Sínia, assegura que «va adreçada a un públic general», perquè la intenció és «implicar a la societat civil en tot el procés», ja sigui d’aquella flora i fauna que està protegida, com aquella que no. Treballen perquè la gent «conegui millor tot allò que tenim».

‘El viatge del Ròdol pel riu Gaià’ és molt visual. El tècnic reconeix que han treballat amb grans imatges, i amb planells retroil·luminats perquè «sigui diferent». A més, també s’anima des de l’entitat a les escoles que vagin a veure-la. De fet, hi ha una activitat pels infants. D’aquesta manera, la conscienciació es comença d’ençà que són petits.

«A vegades coneixem més allò que és de fora, que no allò que és de casa nostra com diuen», apunta Hernández, qui afegeix que és «important implicar a la gent al voluntariat mediambiental, i en aquest tipus d’activitats. És interessant que sàpiguen la fauna particular que hi ha al nostre territori, o que existeix per exemple, la «tortuga de rierol». Tot plegat, ho fan, per avançar cap a la conservació.

Per la seva banda, la regidora Teresa Alemany, comenta que «volem promocionar tot allò que té relació amb riu i que és el riu». També pretenen que «la gent del poble doni més valorar a allò que té, i per això ho potenciem des de l’escola».

La sequera

Tot Catalunya viu immersa en una preocupant sequera que està provocant que es prenguin mesures excepcionals. Municipis de l’Alt Camp i la Conca de Barberà ja han hagut de tirar endavant restriccions, un exemple és l’Espluga de Francolí, que fa molts mesos que els seus veïns viuen immersos amb talls d’aigua en franges horàries. Des de La Sínia comenten que el Gaià és un riu Mediterrani, i això provoca que hi hagi mesos que porti cabal, i d’altres que gairebé no en porti.

Tot i això, creuen que la principal problemàtica derivada de la sequera és la captació que es fa del riu. Comenten que en diferents indrets no estan modernitzades, això fa que l’aigua ragi igual, i sense diferència. Ja fa temps que reivindiquen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que modernitzi tot això, perquè «no pot ser que hi hagi séquies gairebé amb més aigua que el riu, així com passa a Santes Creus», apunta Héctor Hernández.

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 7 de maig. Després seguirà la seva ruta per altres municipis. De fet, haurà passejat per unes 18 poblacions en uns set mesos. La intenció és que un cop s’acabin aquests municipis, es posi a disposició dels ajuntaments per si estan interessats, i en volen fer difusió.

Comentarios
Multimedia Diari