<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una dècada netejant camins amb la silvopastura a Querol

Carla Besora i el seu ramat de cabres es dedica a pasturar per certes franges delimitades en una acció per evitar incendis als boscos

23 julio 2023 14:25 | Actualizado a 23 julio 2023 14:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Querol aposta per desenvolupar tasques de silvopastura als camins municipals per tal d’evitar el risc d’incendi des de fa més d’una dècada. Un ramat de cabres pastura pels marges i franges delimitades per menjar-se el sotabosc i mantenir-lo net, contribuint així a una gestió forestal sostenible.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Querol, Jordi Pijoan, assegura que és una iniciativa que continua funcionant des de l’any 2012. «Fa uns 10 anys que estem apostant per aquest projecte de silvopastura, en el que contractem el ramat per fer el manteniment d’unes franges del camí municipal de Montagut».

El projecte el va iniciar l’anterior pastor del municipi, però ara la pastora local, Carla Besora, és l’encarregada de portar el seu ramat de cabres a les zones que es volen netejar. Els animals exerceixen una funció de desbrossadors naturals, ja que mengen el sotabosc per netejar-lo, i alhora, garanteixen una seguretat davant el risc de patir grans incendis forestals.

Sobretot, aquesta és una tasca que a l’estiu millora l’estat dels marges del camí de sotabosc, format per herbes i arbusts que han anat creixent.

El sistema de silvopastura a Querol dura un període aproximat de sis mesos i comprèn entre les estacions de la primavera i la tardor. Amb l’ajuda d’una malla mòbil es van creant petits tancats. Les cabres pasturen allà durant una jornada aproximadament, en la que van trepitjant el terreny. «Els tancats són perquè insisteixin a netejar aquell espai concret. L’endemà la pastora el que fa és moure el tancat i així successivament per tot el camí», explica el regidor de Medi Ambient.

Arrelar les persones

Des de l’Ajuntament de Querol subratllen que la mesura té dos objectius concrets. Per una banda, la reducció del cost de manteniment, ja que és més econòmic quan el bestiar ha pasturat per les franges. Per altra banda, també suposa un pas més en la recuperació del sector primari.

En aquest sentit, Pijoan recalca que, a banda de potenciar la biodiversitat i mantenir el paisatge, també és una manera de «fixar gent al territori» i d’impulsar l’economia circular al municipi.

La iniciativa s’ha pogut dur a terme gràcies a diverses línies d’ajuts durant aquests anys de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona. Enguany, la Diputació ha subvencionat l’acció amb 3.873,57 euros.

Una iniciativa amb suport

D’aquesta manera també s’ha permès que l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Querol pugui donar suport al projecte disposant el material com les tanques per tenir delimitats els corralets temporals o també un abeurador amb aigua per als animals, comenta Pijoan.

Amb tot, el regidor reconeix que és una tasca que serveix per tenir conservat el terreny durant un temps. «Les cabres porten un benefici per al sistema, però sí que és veritat que al cap de 10 anys s’hi hauria de fer una intervenció amb maquinària», i afegeix que «mentrestant, les cabres ho conserven».

Comentarios
Multimedia Diari