La història sovint és plena de buits, de moments que s’obliden o de fets que el temps esborra. Recuperar-los és només un pas que pot servir per conscienciar i per reivindicar la memòria d’un temps passat. Això és el que precisament han començat a fer des de l’Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (Adhso) amb un projecte engrescador: rehabilitar els espais de l’aeròdrom de l’aviació republicana durant la Guerra Civil.
Jordi Baseda, membre de l’Adhso, explica que aquest és l’únic aeròdrom que van construir al Baix Penedès. Formava part del Vesper de la Gloriosa, una agrupació d’aeròdroms que conformaven gairebé «la resistència de Catalunya», quan la guerra ja agafava un caire molt clar a favor de les tropes franquistes.
«Intentarem recuperar sis o set espais de memòria de l’aeròdrom, que era dels més grans que hi havia en aquesta zona –apunta Baseda–. Tenia connexió amb el de Valls i amb el de Reus, i des d’aquí va servir de suport en atac i defensa a la batalla de l’Ebre i al Front del Segre». De moment, l’associació ha pogut recuperar un petit refugi antiaeri que s’ha mantingut en l’anonimat durant 60 anys. L’espai estava totalment tapat i han tret més de 200 cabassos de terra de l’interior. Els membres i col·laboradors de l’entitat s’han dedicat a reconstruir les parts més malmeses i a conservar tot el que han pogut rehabilitar. Concretament, era un refugi destinat a un sol avió i als seus mecànics i aviadors.
En total, l’aeròdrom compta amb set espais importants que s’han mantingut malgrat les agressions que han rebut durant el temps. «N’hi ha algun de molt important com el Cos de Guàrdia o el refugi gran, amb capacitat per a 150 persones i que fa més de 30 anys que està tapiat i que ningú sap què hi ha a dins», assegura Baseda.
Recordar la història
El primer pas per donar a conèixer el projecte ha estat durant aquest cap de setmana, quan han fet dues visites guiades amb una escenografia i teatralització al mateix indret amb un grup de recreació històrica. A partir d’aquí, l’Adhso té per objectiu «anar revifant per capítols» aquests espais oblidats i sensibilitzar, sobretot a l’administració, d’un indret important en la memòria de la història contemporània.
Però segons Baseda, sobretot es tracta d’una memòria col·lectiva de comarca, ja que hi va haver una mobilització general de gran part de les poblacions veïnes per construir el camp d’aviació. «Volem recuperar una memòria oral que hem recollit sobre què passava en temps de guerra en una població rural com Santa Oliva –comenta–. Ens interessa reflectir què removia les consciències de la gent i quina era la interacció amb els soldats i aviadors que havien vingut». «En aquests moments, la guerra és un factor que ens menja per tot arreu i fer sentir la sensació als espais que tenim prop de casa sempre és més impactant», afegeix el membre d’aquesta entitat local.
D’altra banda, des de l’Adhso destaquen que «el projecte també és una reivindicació del paisatge rural i el patrimoni». «No tan sols és anar a veure unes restes històriques, sinó que et pots permetre el luxe de veure el paisatge agrícola del Baix Penedès». Tot i que reconeixen que «és molt ambiciós», tenen clar que la seva tasca implica rememorar la història l’últim gran aeròdrom del Penedès i del Camp de Tarragona que quedava per reactivar.