<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Donant una segona vida a l’antic convent de monges de Vimbodí

Història i educació. L’Ajuntament de Vimbodí és propietari des de fa un mes d’un edifici que va ser un lloc on van estudiar diferents dones i de dinamització cultural

12 febrero 2023 19:25 | Actualizado a 12 febrero 2023 23:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Just al centre de Vimbodí, hi ha un edifici que va marcar bona part de la història, i també forma part de la cultura del municipi. Es tracta de l’antic convent de les monges, que era propietat de la família Gil Moreno de Móra, i que des de la setmana passada és oficialment de l’Ajuntament, ja que els Gil Moreno de Móra van decidir fer la donació.

Es tracta d’un edifici fundat l’any 1902, i on inicialment hi van estar les Germanes Carmelites Teresianes Descalces. El principal objectiu que tenien era poder escolaritzar les noies que no tenien possibilitat d’accedir a l’educació. Gonzalo Gil Moreno de Móra i Martínez, un dels propietaris de l’edifici, explica que: «tenia una tasca d’educació, social, destinat a les dones que en aquella època tenien més dificultats per estudiar». A més també ensenyaven a cosir i altres tasques relacionades amb la llar.

$!La façana de l’edifici que ara és de titularitat municipal. FOTO: cedida

Més de 60 anys de la seva fundació la família va decidir fer una donació i donar-ho a la Congregació. A partir d’aquí el doten d’activitats parroquials: fan una segregació per generar el foment parroquial, tenir un teatre i un cinema que depèn del consistori. L’any 1980 les monges es retiren, i l’edifici queda en desús, i comença a patir un procés «de deteriorament», apunta Gil Moreno de Móra. «És un edifici singular. Les generacions fins als anys 70 van passar per l’escola», comenta el propietari, qui també afegeix que la idea dels seus avantpassats era generar aquest espai «per desenvolupar culturalment el poble».

L’any 2014 els familiars es possen d’acord per solucionar el tema de la propietat de l’edifici, perquè encara estava amb nom dels avantpassats i «donar-lo al consistori per mantenir la voluntat de destinar-lo a un ús social», diu Gonzalo. Han passat vuit anys d’ençà que es va prendre la decisió, perquè han hagut de fer una búsqueda molt acurada per fer la donació. Finalment, el 12 de gener ho van poder realitzar, i aquest febrer s’ha oficialitzat.

Una família amb molt llegat

La família Gil Moreno de Móra sempre ha estat molt implicada amb el municipi, però també amb la vida cultural i social d’arreu del territori. Un dels familiars de Gonzalo Gil Moreno de Móra es va encarregar de dur a terme tota la primera il·luminació pública de Barcelona. Van tenir molta relació amb el pintor Sorolla i fins i tot Pablo Gil Moreno de Móra va finançar una part de la construcció de l’Hospital Sant Pau. L’alcalde de Vimbodí, Joan Canela, explica que: «Volem que es conegui el llegat, i per això a dins hi haurà un espai dedicat a ells».

Compten amb 1.700 metres quadrats. Ara han de mirar l’estat real, les reformes que han de fer i tirar endavant un pla d’usos. Però «la idea és que continuiï sent un espai de dinamització econòmica i cultural de Vimbodí», diu Canela. La façana s’ha de mantenir, perquè està protegida, i creuen que també pot ser un reclam turístic més. El batlle afirma que «forma part de la història».

Comentarios
Multimedia Diari