Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recollir residus per tenir consciència del seu impacte i de la importància de separar

A través de la iniciativa europea s’han fet recollides de brossa en molts indrets d’arreu de Catalunya, de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, on s’han trobat majoritàriament plàstics

07 mayo 2023 20:00 | Actualizado a 08 mayo 2023 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Guants, bosses, i pinces. Últimes instruccions, i divisió de grups per anar per zones diferents. I és que aquest cap de setmana ha tingut lloc una nova edició de l’acció comuna Let’s Clean Up Europe. Va començar el dia 5 de maig i s’ha anat fent en diferents municipis d’arreu del territori. El principal objectiu de tot plegat és recollir residus abocats il·legalment al bosc, camins, rius, platges entre molts altres llocs.

Diferents centres educatius ja ho tiraven endavant divendres. Així doncs, l’Institut Martí l’Humà, l’Escola Vedruna de l’Espluga de Francolí, l’Escola Mare de Déu del Roser de Vallmoll o diferents centres de Valls es dedicaven a netejar els seus entorns, per a més intentar que els alumnes agafessin consciència sobre la importància de ser cívics i no llençar la brossa a qualsevol lloc.

Ahir era un altre torn per continuar recollint residus d’altres punts del territori. A Alcover a les nou en punt un grup d’unes 20 persones es concentrava davant la deixalleria del municipi. Allí l’alcalde, Robert Figueras, agraïa als voluntaris i a les voluntàries la seva presència i explicava com havien decidit tirar endavant l’activitat. Es dividien en dos grups per abastar dues zones diferents. Hi havia bosses cinc bosses de diferents colors: verdes, per al vidre, blaves, per al cartó, grogues, per als envasos, negres per al rebuig, i blanques, per als plàstics. «Ho fem així perquè com que hi ha nens i nenes és més visual i entretingut», comentaven. I és que s’havien aplegat famílies, però també altres voluntaris que estaven interessats a donar un cop de mà. Un cop organitzats els grups es disposaven a començar a caminar recollint diferents residus. No havien sortit del pàrquing que ja havien trobat ganivets, molts plàstics, ferros i fins i tot una bossa amb marihuana. Tenien preparats personals de l’Ajuntament amb un camió per si s’havia d’anar a buscar alguna deixalla voluminosa o molt gran. No gaire lluny d’Alcover, a Valls, l’acció també es repetia. Però es feia organitzada per l’Associació de Propietaris i Veïns de Baiona de Valls. També repartien guants, pinces i bosses, i el seu objectiu era netejar l’entorn del barri de Baiona. El plàstic tornava a ser el gran protagonista. «Passa a tot arreu», ens explicaven. Les famílies veien la jornada, com una forma de «fer coses diferents un matí de diumenge. Realitzant una petita caminada, però a més intentant que els infants agafin consciència». Els nens i les nenes estaven encantats amb les pinces i anaven molt entretinguts recollint els residus que trobaven pel camí. El principal objectiu era poder saber quants quilos de brossa s’havien recollit després

A Alcover a la iniciativa també hi participava Formació i Treball, que és qui s’encarrega de gestionar la deixalleria. Paula Serra, treballadora de la fundació, explicava que «havien pensat començar dins la mateixa deixalleria perquè veiessin com funciona, però al final ho hem fet al davant, perquè era molt més fàcil i còmode per a tothom». Serra comentava que aquestes iniciatives són importants perquè «falta generar consciència, i és important generar-la. Està bé que les persones que venen puguin veure quanta brossa s’acumula en diferents indrets del territori, perquè en tingui coneixement». La tècnica també creu que «és una fórmula per mostrar la importància de la separació dels residus». També deixava molt clar que des de Formació i Treball tenen una consciència ambiental molt alta, i treballen en diferents projectes, perquè consideren que l’economia circular és rellevant.

A l’Espluga de Francolí els alumnes de l’Institut Joan Amigó i Callau, juntament amb les seves famílies també participaven en aquesta iniciativa europea. Ells se centraven en el bosc i sortien des del pati del centre, on també podien esmorzar. Al final de la jornada es van recollir més de 300 quilos de brossa, la quan van separar degudament.

A Alcover ens van recollir 306 quilos de deixalles als diferents punts on van anar
Comentarios
Multimedia Diari