<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Quim Torra reescriu la llegenda del Sant Jordi de Montblanc

L’expresident de la Generalitat publica un nou llibre, en què entrellaça la llegenda i la història del patró de Catalunya

18 marzo 2024 10:57 | Actualizado a 18 marzo 2024 12:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sant Jordi és un dels personatges més coneguts arreu de diferents països d’Europa, però ho és especialment a Catalunya, d’on és patró des de l’any 1456. A més, Joan Amades va recollir al Costumari Català que la versió catalana de la llegenda s’emplaçava a Montblanc.

De fet, a la capital de la Conca de Barberà neix l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc, una entitat que, any rere any, organitza els actes vinculats a la història d’aquest personatge.

Ara, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, publica Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya (Cossetània Edicions), un llibre que recupera la llegenda més mítica de la tradició catalana amb un enfocament històric i que té per objectiu «acabar de sostenir-la a Montblanc».

Quan li pregunten si podria definir Sant Jordi amb una paraula, es decanta per «heroi». «Sant Jordi és el patró de Catalunya, però també ho és de moltes altres nacions europees –comenta Torra–. Em sembla que, si alguna cosa busca aquest llibre, és desbrossar la seva figura i tornar al punt inicial, que per mi és el de l’heroi». I afegeix: «Fins i tot, m’atreviria a dir que és el personatge que ens defineix nacionalment i forma part de la nostra identitat».

El que va ser 131è president de la Generalitat assegura que té un vincle amb la vila de Montblanc des de fa anys. «Jo havia tingut molta relació amb la gent de Montblanc, vaig poder fer un pregó i també havia vingut com a president». En un moment determinat, l’exalcalde Josep Andreu, el va «temptar» per escriure sobre la llegenda de sant Jordi.

«Jo no ho acabava de veure, però després em vaig trobar amb les fotografies de l’Òscar Rodbag i em va semblar magnífic –apunta–. De sobte, vaig visualitzar el llibre amb les seves fotografies i aquest text en el qual anem de la llegenda a la història i de la història a la llegenda».

En aquest sentit, l’expresident incideix en el fet que la part gràfica del llibre és un dels punts clau per entendre millor la història. «Els lectors podran trobar-hi unes fotografies magnífiques i penso que tindran l’oportunitat de llegir i veure la història de Sant Jordi alhora com mai s’havia vist ni s’havia escrit abans».

La proposta literària pretén «fondre el mite amb la història», encara que per a l’autor «ha estat difícil bellugar-se en aquests camps». La llegenda de sant Jordi ja circulava per tota Europa abans de la constitució de Montblanc, però perquè la història passés a la capital de la Conca de Barberà era necessari «reviure» la llegenda, assenyala Torra.

Qüestions com perquè Sant Jordi és el patró de Catalunya, perquè els reis catalans estaven obsessionats amb la seva figura o perquè els diputats catalans es baten amb la bandera de la Creu de Sant Jordi l’11 de setembre de 1714 són escenes que s’emmarquen en aquest relat.

La primera recreació visual

Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya té entre les seves pàgines les imatges de l’única recreació real de la llegenda de Sant Jordi que s’ha fet mai. «El projecte es porta a terme, perquè tot i compartir patró amb altres nacionalitats, no s’havia fet mai una recreació visual d’aquesta llegenda que compartim amb altres països», reconeix el fotògraf, Òscar Rodbag.

L’autor de les fotografies relata que el fet de conèixer l’existència de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc va ser la decisió final per «posar imatge en aquest relat tan bonic de la nostra tradició i la llegenda més internacional».

Així, el relat comença amb la recreació d’una societat medieval per explicar com era Montblanc en aquella època i continua amb el desenvolupament del nus i el desenllaç. «Senzillament, era posar imatges a un text que tots, més o menys, tenim a la memòria», afirma Rodbag.

Torra: Sant Jordi va matar un monstre, però els catalans encara tenim uns quants monstres per endavant

En aquesta línia, Torra subratlla que Sant Jordi és el passat i la història de Catalunya, però també n’ha de ser el present i el futur. «Quan un país agafa com a patró un heroi, en cita de Maragall, és perquè vol reviure les seves heroïcitats. Jo penso que Sant Jordi va matar un monstre, però els catalans encara tenim uns quants monstres per endavant».

L’actualitat més fervent a Catalunya passa per l’aprovació de la llei de l’amnistia i la convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament. Torra conclou que si Sant Jordi visqués en el dia d’avui, «es tornaria a muntar sobre el cavall blanc, alçaria l’espasa i començaria a galopar cridant: Per Sant Jordi, per Catalunya!».

Comentarios
Multimedia Diari