L’església del Monestir de Poblet presenta aquests dies un aspecte molt peculiar. Els elements més importants de la nau central es troben embolicats en plàstic, així com les tombes reials, un dels grans atractius del lloc. La zona dels bancs està buida, deixant una imatge totalment impersonal. Una grua amb un braç de grans dimensions és ara el centre del temple, movent-se per la volta central d’un cantó a l’altre del sostre. L’església s’està sotmetent a una intervenció d’urgència per arranjar i consolidar la pedra de la volta, abans no sigui massa tard, cedeixi i caigui.
Aquest indret va patir un incendi al segle XIX amb la desamortització que va malmetre part de la nau. Ara, aquesta part que es va cremar comença a degradar-se, amb el perill que hi hagi algun despreniment. «Les pedres, quan es cremen exploten com si fossin un puzle i si no hi ha morter o estan subjectes, poden caure», explica al Diari Elena Urueña, restauradora present a l’obra.
Es tracta d’una intervenció puntual que ha de permetre salvar aquest espai. «Fa uns mesos es va fer un mapa de danys i sobre això estem treballant ara mateix», afegeix. A més, el pas del temps i aquest desgast, han deixat al descobert uns ferros que es van col·locar a la volta als anys quaranta per aguantar la pedra i restaurar l’espai, que també s’estan sanejant i pintant. «En aquell moment van posar un munt de morter perquè no es veiessin», apunta la restauradora però ara els ferros comencen a ser ben visibles.
Aquesta intervenció s’està fent com a emergència, però de cara al futur s’ha de fer un projecte molt més gran que contempli l’arranjament integral de l’espai.
«S’havia de fer, tot i que és incòmode, era necessari», diu al Diari l’abat de Poblet, Octavi Vilà. A més, «ara estan sortint altres coses que no van aparèixer a l’estudi previ», apunta. Aprofitant la intervenció, també es canviarà la il·luminació de l’església «que estava molt dispersa», afirma l’abat, i també s’està fent manteniment i neteja de les parets.
Justament l’obra coincideix amb una temporada baixa del turisme, la qual cosa no entorpeix gaire les visites, que poden recórrer el Monestir com sempre, però sense accedir a l’església. «Els arquitectes ens diuen que ara aguantarà bé uns 15 anys i llavors es podrà fer una intervenció més estructural i integral», expressa Vilà.
El finançament d’aquesta obra procedeix de l’Estat amb 100.000 que s’anaven a destinar a arranjar la teulada, però que, finalment, s’ha abocat en aquest projecte d’urgència. La Diputació de Tarragona també treballa en aquest espai oferint ajuda econòmica i tècnica.
Espai alternatiu per la missa
A causa de les obres, l’església es troba tancada al públic des de fa dies, amb la intenció d’obrir portes cap al pont de la Puríssima, d’aquí a deu dies, segons les previsions més optimistes, o si no per Nadal, tal com apunten alguns càlculs més realistes.
Mentrestant, la missa se celebra igualment al Monestir, però en un altre espai no gaire lluny de l’església, tot i que de dimensions més petites. Es tracta de l’antiga Sala dels Cubs, just entrant, a mà dreta, un acollidor indret que acull ara les celebracions de forma provisional, fins que les intervencions de l’església quedin enllestides.