El 8 de setembre, el municipi de Vimbodí i Poblet està cada any de celebració en motiu de la Mare de Déu dels Torrents, que dóna nom a l’ermita situada a mig camí dels dos nuclis de població. Una devoció que es remunta al segle XV. Diumenge passat, un grup de voluntaris va anar al paratge per netejar i condicionar tant l’ermita com els voltants per tal que tot estigui a punt per al proper diumenge, quan hi haurà la celebració. Una tasca que es realitza cada any, comenta al Diari l’alcalde, Joan Canela.
A les vuit del matí, abans que el sol comencés a prémer, una trentena de voluntaris van concentrar-se a l’esplanada de l’ermita. Estaven convocats per Amics de l’Ermita –l’entitat que vetlla pel manteniment de l’indret– i l’activitat comptava amb el suport de l’Ajuntament.
Mentre uns voluntaris retiraven les fulles amb un bufador, altres tallaven les herbes en els marges del riu Milans, i uns es dedicaven a escombrar la zona de davant del recinte. Enguany, a més, es comptava amb una exposició de fotos de Josep Maria Potau sobre les diferents actuacions que s’han fet a l’indret. Algunes plasmaven també els efectes que va fer la riuada, que s’emportà el pont que creua el riu Milans, just davant l’ermita.
La trobada de diumenge es fa cada any, entre l’últim diumenge d’agost o el primer de setembre. Tot per deixar-ho a punt per a la celebració. Aquesta comptarà amb una missa oficiada pel pare abat de Poblet, Octavi Vilà. També hi haurà una cantada d’havaneres i una paella popular. A aquest àpat hi solen acudir unes 150 persones, majoritàriament veïns de Vimbodí i de Poblet, però també molts altres que hi tenen arrels.
Els visitants a la festa encara no podran creuar el riu Milans pel pont de davant de l’ermita ja que està a mig refer, després que els aiguats del 2019 se l’emportessin. Els Amics de l’Ermita s’encarreguen de pagar la reconstrucció. Principalment, el que manquen són les baranes de protecció.
L’ermita de la Mare de Déu dels Torrents és propietat de l’Arquebisbat de Tarragona i està en el llistat de béns immatriculats per l’Església catòlica. Tot i que fou construïda en el 1714, la veneració per la verge –copatrona de Vimbodí- es remunta al segle XV. Des de llavors ha esta venerada ininterrompudament pel monestir de Poblet i per la vila de Vimbodí.