Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Mig miler d’alumnes de Valls es posen en la pell dels esportistes discapacitats

Sensacions i experiència. Les activitats les han organitzat alumnes del Grau Superior de l’Institut Jaume Huguet, que a més feien d’animadors. La intenció era que els estudiants de 2n d’ESO veiessin com es troben en fer esport diferent

27 noviembre 2024 18:46 | Actualizado a 28 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Segurament en més d’una ocasió heu pogut veure com una persona que té algun tipus de discapacitat practica algun esport. De fet, enguany, durant els Jocs Paralímpics va ser polèmica la desqualificació d’una corredora cega per intentar ajudar el seu guia durant la cursa. Però realment com se senten les persones que els practiquen? Aquesta és la pregunta que han intentat resoldre els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva de l’Institut Jaume Huguet. Han sigut els encarregats d’organitzar totes les activitats que es van fer ahir a la zona esportiva del Vilar.

Uns 500 alumnes de 2n d’ESO dels centres educatius de Valls, però també de l’Institut Fonts Glorieta d’Alcover van ser els encarregats de fer les proves. En total, era un circuit d’onze estacions on es podia practicar el futbol, el tenis taula, l’eslàlom, un circuit d’habilitats o fins i tot el bàsquet. Els alumnes estaven dividits en onze grups i anaven passant per cada un dels esports, mentre que els organitzadors –els estudiants del Grau Superior– els explicaven què havien de fer, i com ho havien de realitzar.

Un dels estudiants que feia d’animador, i organitzava l’acte, explicava que han «preparat proves d’esports adaptats perquè els joves vegin com practicarien algun dels esports si tinguessin algun tipus de discapacitat». Comentaven que tenen una assignatura específica dins el pla d’estudis del Grau sobre això, i que els havia servit per preparar tota la jornada matinal.

Els alumnes del Grau Superior comentaven que les adaptacions que havien fet eren «sensorials i motrius», i per tant els adolescents podien jugar a bàsquet amb cadires de rodes, o córrer sense veure-hi amb un company que els feia de guia. D’aquesta forma sentien com ho vivien les persones que tenen algun tipus de discapacitat.

Els animadors comentaven que havien començat a organitzar el circuit feia un mes i mig aproximadament, i que tot això els servia per «agafar experiència», i «conèixer més l’àmbit de l’esport adaptat».

Aquesta jornada que portava per nom ‘Adapta’t a l’Esport’ és la desena que se celebra de forma presencial, tot i que n’hi va haver dues que es van fer a distància, cada institut organitzava les seves activitats, ja que hi havia restriccions per la Covid-19.

Tot començava a les nou del matí, amb la foto de família que es realitzaven tots els participants, L’encarregada d’obrir les activitats era l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, que donava la benvinguda a tothom, i agraïa la participació, i l’involucrament de tothom. Farré ha dit que conèixer l’esport adaptat «és una fórmula perquè els alumnes sàpiguen com practiquen aquestes activitats altres persones que tenen alguna discapacitat». A més ha afegit que els instituts cada any esperen aquesta activitat, i els agrada molt poder assistir.

Per la seva banda, la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament de Valls, explicava que aquesta activitat «ensenya als joves altres realitats», i que a més es demostra que «l’esport no té barreres». La regidora assegurava que s’ha avançat molt perquè la diversitat funcional «no sigui una barrera», però que encara «s’ha d’avançar més». Tot plegat, es feia dins les activitats de la Setmana de les Capacitats, que enguany té com a lema ‘Jo soc capaç’, i que acaba diumenge.

Comentarios
Multimedia Diari