La regulació de l’accés a la vall del Glorieta d'Alcover ha evitat grans massificacions

L’aparcament regulat de Mas de Forès, per a un centenar de places, no s’ha omplert enguany cap dia

04 julio 2021 18:50 | Actualizado a 05 julio 2021 05:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Estem molt satisfets de les mesures posades en marxa l’any passat quan a l’accés a la vall del Glorieta. Si no ho haguéssim fet, ara estaríem en una situació molt delicada», assegura Josep Maria Girona, primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Comunicació i Turisme de l’Ajuntament d’Alcover. La regulació que es va posar en marxa el 2020 –que s’ha seguit enguany– ha permès tancar l’accés a la carretera del Remei quan l’aparcament de Mas de Forès arriba al seu límit, una situació que enguany encara no s’ha donat. També quan el perill d’incendi és alt i el Pla Alfa entra a nivell 2 ó 3, com va ser el cas d’ahir, que provoca que una barrera impedeix els vehicles accedir a la zona de la vall. Totes aquestes mesures han impedit una massificació de l’espai.

«Des de fa un any hem fet un seguit d’actuacions tendents a controlar l’accés a la vall. El que volem és que hagi un cert control de la gent que ve». Per això, es va regular l’aparcament amb personal de la Fundació Ginac, que s’encarrega de controlar aquesta zona autoritzada de Mas de Forès, amb capacitat per a 100 vehicles, en horari de vuit del matí a vuit de la tarda. Enguany, el preu a pujat a deu euros per dia. Quan aquest pàrquing està ple, es baixa la barrera que hi ha al principi de la carretera de l’ermita, una situació que enguany encara no s’ha donat.

«El preu de l’aparcament ha dissuadit la gent. Ara tenim un públic més familiar, més respectuós amb el medi ambient», recalca Girona, qui afegeix que en aquests mesos hi ha un «trànsit normal de gent». Indica que aquells que no han volgut pagar els deu euros han estat només dos vehicles, que van estacionar al llarg de la carretera de l’ermita.

Ahir, l’aparcament de Mas de Forès estava fora de servei degut a l’activació del Pla Alfa nivell 2. A l’entrada a la carretera, encara dins el nucli urbà, dos vigilants municipals informaven els nombrosos conductors que volien accedir a la zona de la prohibició de fer-ho –només els veïns i els que tenien reserva al restaurant de l’ermita–. Per això, molts van optar per deixar el vehicle al casc urbà i seguir a peu. Per si algú s’havia saltat el control, durant el camí un cartell ja recordava que l’aparcament estava tancat. I a l’arribar a l’ermita, una tanca impedia continuar.

Però l’important, diu el regidor, és que tota la tasca que s’ha de fer en aquesta zona encara no s’ha acabat. S’està treballant en el projecte d’automatitzar les barreres, «que no sigui una qüestió manual sinó que es pugui controlar l’accés a la vall a distància». D’aquesta manera, els usuaris, abans d’arribar al lloc i a través d’una APP, podran saber si hi ha places lliures i, en cas afirmatiu, reservar-ne una. Això evitarà que molts interessats arribin al lloc i hagin de donar mitja volta per manca d’espai. Però aquesta automatització de les barreres no arribarà encara aquest estiu.

El Molí de Dalt

Això va lligat amb el projecte d’arranjament i rehabilitació del Molí de Dalt a Mas de Forès, que pretén esdevenir un nou espai d’ordenació turística i revalorització de la vall del Glorieta. «Després d’això ja tindrem un turisme de qualitat», recalca Girona.

El regidor també espera que arribi aviat la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades, «una aspiració que tenim tots els municipis de la zona. «Permetrà mirar moltes maneres d’actuar al territori. Una de les millores passaria pels accessos. I el món rural els interessa molt. També serviria per ordenar el territori».

Comentarios
Multimedia Diari