<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La jornada castellera i la inauguració del Museu, eixos centrals de la Fira de Santa Úrsula de Valls

No faltarà el Simposi, la II Mostra de Col·leccionisme Casteller així com la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i de la Vella just un dia abans de la diada

09 octubre 2023 18:11 | Actualizado a 09 octubre 2023 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fira de Santa Úrsula de Valls, del 13 al 22 d’octubre, concentrarà la tardor més castellera i l’explosió de la cultura popular i tradicional vallenca en tot la seva esplendor. El gran moment serà la diada del diumenge 22 amb el clàssic derbi entre les dues colles dels Xiquets de Valls, la Joves i la Vella, a la plaça del Blat, Km0 del món casteller.

Valls respirarà castells però tota la Fira, amb nombroses activitats durant un Santa Úrsula que tindrà com a cloenda extraordinària la inauguració oficial de Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya, en un acte popular i obert que tindrà com a protagonistes les colles del país, la Muixeranga d’Algemesí i l’espectacle de dansa vertical “Fargar” de la companyia Berta Baliu.

El nou museu que viurà la seva primera Santa Úrsula serà de fet epicentre de nombroses activitats, entre elles la presentació el dijous 19 del llibre On és l’Estel·la? Una història de Castell» o, ja dissabte 21, l’onzena edició del Simposi Casteller, la II Mostra de Col·leccionisme Casteller així com la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i de la Vella just un dia abans de la diada.

Els castells seran també protagonistes destacats del cap de setmana més intens de Santa Úrsula, en aquest cas a la plaça del Quarter amb la Fira Castells –que reunirà enguany a 16 estands de temàtica castellera i 35 tallers i activitats–, i també la Fira Canalla, en una proposta familiar i gratuïta per gaudir de 7 tallers i 3 instal·lacions com el rocòdrom amb tirolina, el sonàrium o el circuit per posar a prova l’agilitat i l’equilibri.

Els actes centrals de Santa Úrsula, a partir del divendres 20, els estrenaran un altre any l’alumnat de tots els col·legis i instituts de Valls, amb la 23a Mostra de Bestiari Escolar i Infantil que sortirà de tres punts de Valls (passejos dels Caputxins, de l’Estació i del Portal Nou) per agrupar-se al Pati per a les ballades conjuntes.

Hi participaran els Nans de les Escoles en el que serà ja la seva segona Santa Úrsula després de l’estrena per les Festes Decennals 2021+1, junt amb la imatgeria infantil dels 8 centres de Valls, la de Picamoixons i també de cinc entitats vallenques.

La trobada finalitzarà amb l’enfaixada de l’escultura El Casteller de Josep Busquets amb els caps de colla dels Xiquets de Valls i l’acompanyament musical de Bufalodre. El divendres 20 també engegarà la fira d’atraccions de Santa Úrsula, a l’esplanada del Fornàs, que romandrà oberta tot el cap de setmana i comptarà amb hores tranquil·les, d’11h a 13h i de 17h a 18h, en les que s’apagarà la música de les atraccions per afavorir el benestar d’infants i persones amb autisme i hipersensibilitat sensorial.

Les entitats, protagonistes

La cultura popular vallenca presidirà la fira durant tots els dies de les festes. Així, el primer cap de setmana de Santa Úrsula el 14 i 15 d’octubre, la Colla Gegantera la Pessigolla celebrarà Les Corts, un acte que rememora l’estada de la reina Elionor de Xipre i senyora de Valls a la ciutat amb diverses cercaviles amb els seus gegants i el gegantó, un tast de vins que commemora la Revolta del Vi o la rebuda a la plaça de la Torratxa de les colles convidades, entre d’altres.

La colla de diables de la Unió Anelles de la Flama impulsa el que és una de les grans novetats d’aquesta Fira, amb la primera Tabalada de Santa Úrsula, el dissabte 14 en un acte que comptarà amb la participació de cinc colles.

Així, a més del Ball de Diables de Valls, hi prendran part les colles de la Canonja, la Pobla de Mafumet, Montblanc i l’Hospitalet de l’Infant. D’altra banda, el dimarts 17 d’octubre, l’Institut d’Estudis Vallencs acollirà la presentació dels nous vestits que estrenen per aquest Santa Úrsula la Diablessa i Llucifer i la taula rodona sobre els personatges característics dels balls de diables dels Països Catalans.

El plat fort per als Diables de Valls, però, arribarà dissabte 21, amb el Ball parlat a la plaça del Blat i l’encesa de lluïment al Pati, en un correfoc que acabarà de nou davant la Casa de la Vila on es podran sentir els versots satírics i admirar la baixada de l’arcàngel.

La nit de foc de Santa Úrsula no s’apagarà fins després del concert de la banda vallenca Hideout i el DJ resident de la sala Redstar, tumtumpà, amb els Diables de Valls fent retirada de les places de l’Oli a la del Blat amb l’últim ball.

L’Associació El Bou de Valls oferirà per la seva banda l’onzena edició del Correbous, que començarà el dissabte 21 d’octubre a la plaça de les Garrofes amb la plantada de bous.

Al llarg del dia, en aquest espai, se succeiran la ballada de bous, jocs de taula i el dinar d’arròs amb bou per culminar, amb el correbous pels carrers del Centre Històric, amb el Bou de Valls, el Bouet de Valls, el Bou tradicional i les quatre colles convidades d’aquesta edició: el Bou de Reus, la Vaca d’Almoster, el Gegant Constantí de Torà i les Vaquetes de les Vivendes de la Colla Vella.

Els actes més tradicionals també seran presents a la Fira de Santa Úrsula, com el tritlleig de campanes de la vigília, l’encesa dels 21 morterets o el tomb de vigília amb els gegants de la ciutat. El diumenge 22 d’octubre Valls despertarà amb les matinades castelleres i el repic manual de campanes, la cerimonial d’anada a ofici, que finalitzarà amb les balladetes de sortida d’ofici dels gegants i la mulassa.

A destacar també la participació de l’Associació Porta Oberta de Valls a la Fira de Santa Úrsula amb la commemoració del Dia de la Salut Mental, el 14 d’octubre al Pati, amb activitats infantils, dansa, la lectura del manifest i un cercle de percussió final.

El dimecres 18, a més, pintaran al Pati el mural Trenquem l’estigma i instal·laran carpes informatives sobre l’entitat i la salut mental.

Comentarios
Multimedia Diari