<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Generalitat retira el Pla Director Urbanístic de l’Alt Camp

És l’acord al qual han arribat aquest matí els quatre alcaldes dels municipis afectats i el departament de Territori

27 abril 2022 13:09 | Actualizado a 27 abril 2022 13:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Marxa enrere de la Generalitat en el Pla Director Urbanístic (PDU) de l’Alt Camp, presentat ara fa un mes a Vila-rodona. El projecte no es tirarà endavant, segons ha explicat aquesta tarda l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, després de reunir-se aquest matí a Barcelona -junt amb els tres alcaldes dels altres municipis afectats- amb representants del departament de Territori. El tema va centrar el ple municipal d’aquesta tarda a Valls, on desenes de veïns de la partida Baiona han assistit al saló de plens i altres es van concentrar a la plaça del Blat.

Farré ha explicat que la setmana passada, del departament els va convocar a una reunió per aquest matí. Per part de la Generalitat, entre altres, han assistit Ricard Font, secretari general de Vicepresidència; Albert Civit, director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i Agustí Serra, director general d’Ordenació Territorial.

“El PDU no tirarà endavant” d’una forma global, ha manifestat Farré, “el que es farà és pactar o mirar les necessitats de cada municipi i que sigui aquest qui digui com vol créixer industrialment”.

L’alcaldessa, qui es mostrava molt satisfeta per la notícia, va reconèixer que a Valls manca sòl industrial, “però amb el creixement que farem a la part nord de l’actual polígon, amb 66 hectàrees, ja en tindrem suficient”.

Farré descarta que el posicionament contrari de l’Ajuntament i del seu en particular hagi estat motivat per les crítiques rebudes al PDU per part de diferents col·lectius: “Sempre he dit que aquest govern municipal i jo no hem actuat per pressions sinó per conviccions”.

Recordava que el dia de presentació del pla a Vila-rodona van veure el document definitiu i el calendari de posada en marxa, “vam estudiar llavors a fons les afectacions que tindria i l’abast. I va ser quan vaig convocar els altres alcaldes” per mostrar la disconformitat amb el projecte. “Valls no necessita PDU”. A la vegada, agraïa a la Generalitat la predisposició a retirar el projecte.

Ara, cada municipi revisarà la viabilitat i la oportunitat del desenvolupament urbanístic del sol d’activitat econòmica del seu territori. Ja se sap que en el cas de Valls no es desenvoluparà.

El projecte

El Pla Director Urbanístic (PDU) afectava 3.746,15 hectàrees del triangle format per Valls, el Pla de Santa Maria i Vila-rodona -amb una petita part al terme d’Alió-, on la Generalitat volia destinar 835 hectàrees per captar empreses que necessiten parcel·les molt grans, de moltes hectàrees, com ara les logístiques.

Aquest PDU estava limitada per l’autopista AP-2 a llevant, la C-37 a ponent i la C-51 al sud. És un dels quatre que s’estan tramitant a Catalunya. No es preveu només la zona industrial, sinó també els espais a protegir. De les 3.746 hectàrees, 1.961 es destinaran a sòl de protecció de valors ambientals i paisatgístics. La resta seran per a sistema viari, serveis tècnics, equipaments i indústries ja existents.

El pla preveia tres localitzacions. La més gran és l’àmbit de la plataforma intermodal Valls, a l’est de l’actual polígon. Inclou 450 hectàrees, 290 de les quals són d’activitat econòmica -entre elles 30 de l’estació- i 160 de serveis públics.

La segona localització és l’àmbit Planes del Guardià, a l’oest dels polígons de les Planes de la Serra i de Bràfim-Alió. Ocupa 330 hectàrees, de les quals 215 són d’activitat econòmica i 115 de sistemes públics. I finalment hi ha les 55 de l’àmbit del Pla de Santa Maria, de les quals 45 són zona d’activitat econòmica.

A la zona sud, a l’antic camp d’aviació de Valls -al costat de la carretera C-51, que va cap Alió- hi ha destinades 30 hectàrees inicialment per la futura estació intermodal de mercaderies, on els trens podran portar el gènere a qualsevol lloc.

Finalment, també estava previst un parc fotovoltaic de generació d’energia. L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha formalitzat ja l’adjudicació dels concurs de lloguer de prop de 170 hectàrees de sòl no urbanitzable per instal·lar les plaques a la Garriga Gran del Pla de Santa Maria.

Comentarios
Multimedia Diari