Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Fira de Bandolers d’Alcover torna a triomfar

Morells i Voltors es veuen les cares altre cop a la vila, molt concorreguda de visitants per gaudir de la música, teatre de carrer, mercat de productes de la terra i d’artesania

13 octubre 2024 19:47 | Actualizado a 14 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Com és habitual la Fira de Bandolers porta, any rere any, a milers de visitants fins a la vila d’Alcover i l’edició d’enguany no ha estat pas una excepció, amb tot el bagatge positiu que l’impuls econòmic i turístic significa. De divendres a diumenge l’afluència de públic ha estat constant, sobretot dissabte a la tarda i el matí d’ahir, en què es feia difícil caminar pel centre històric i tot l’entorn dedicat a la Fira.

I és que la Fira de Bandolers és dinàmica i cada any intenta superar-se en molts aspectes, sempre a l’ombra dels mítics Miquel Morell i Pere Voltor, els líders dels dos bàndols de bandolers, que avui estan recreats en les figures dels respectius gegants.

Per al públic, un dels atractius rau en el mercat de tota mena de productes d’alimentació elaborats artesanalment, com ara embotits, formatges, pa i coques, pastisseria i també de productes d’artesania; pràcticament ningú ha marxat d’Alcover, amb les mans a la butxaca. Butxaques, per altra banda, ben protegides, «per no caure en alguna martingala» com es recomana durant la fira en un dels divertits esquetxos posats en escena, a les escales del Portal, pel grup de teatre La Resclosa, concretament a La maula, el bandoler i la farsant. Enguany, s’ha incrementat la presència de parades al mercat «fins a arribar a la setantena», segons indicava la Marta de Lucas, regidora de la Fira de Bandolers.

Igualment, la mostra d’oficis desperta la curiositat de la gent. Per a alguns, esdevé una descoberta, mentre que per als més veterans significa recordar oficis tradicionals, d’aquells de tota la vida, com ara la construcció de murs, la cistelleria amb fibres vegetals o l’art de la forja.

El públic familiar ha sigut el perfil predominant dels visitants, ateses les moltes activitats dirigides als joves i la mainada, com els jocs bandolers en família, un refugi d’aventures i proves, on han gaudit plegats, petits i grans.

La multitudinària arribada de bandolers, més nombrosa que mai, ha propiciat que els dos bàndols mantinguessin el frec a frec per prendre el control de la vila, com s’ha escenificat els tres dies a l’Església Vella. Morells i Voltors buscaven adeptes, per allò que Qualsevol Morell s’hi juga la pell o Qui desitja ser Voltor es llença i abraça a la mort, disputa que un vilatà conciliador aconsegueix pacificar, «per tenir la festa en pau».

La Bandolerada, el moment esperat dels més joves, es va poder celebrar dissabte al matí, malgrat el plugim intermitent. Hi van prendre part un total de 32 grups, que totalitzaren 300 participants, dividits en dues categories: nens i nenes de 3 a 8 anys i de 9 a 12 anys, vestits ‘a lo bandoler’, en una mena de gimcana que consisteix a superar una desena de proves, sobre el coneixement de la vila d’Alcover i també d’habilitats. El Vylan Pérez, un vailet de 7 anys, hi va participar per tercer any consecutiu «perquè m’ho passo molt bé», amb un company de grup, el Julian Martí-Banús, de 5 anys, que es va estrenar a l’any passat.

Dues novetats destacables de la Fira de Bandolers 2024 ha sigut l’estrena de l’himne de la Fira, en quina presentació hi ha participat el cantautor i compositor Fito Luri i els alumnes de l’escola Mare de Déu del Remei. A més a més, ha irromput la Dansa de la Fira de Bandolers, amb l’objectiu de preservar i potenciar la dansa popular del patrimoni festiu local.

El programa de la fira es va iniciar el dia 4 i va cloure ahir, de manera que ha inclòs actuacions musicals, cercaviles, exposicions, visites guiades, concurs de fotografies, caminades, gastronomia, fins a una cinquantena d’actes.

Comentarios
Multimedia Diari