Fer-se gran implica moltíssimes coses. Per als més petits vol dir tenir més autonomia per fer certes accions i una d’elles implica dir adéu al xumet. Aquest element, que durant els seus primers anys de vida esdevé indispensable, s’ha d’abandonar quan un nen ja ha crescut.
A Valls, l’entrega del xumet es fa a l’Ós de la ciutat i és una de les activitats de Festa Major que més agrada als més petits de cada casa. La iniciativa va començar a principis dels anys 2000 i des de llavors s’ha mantingut com un dels actes que organitza la Unió Anelles de la Flama per Sant Joan. Des de l’entitat calculen que cada any uns 200 infants passen a fer entrega del xumet.
I això és el que va passar just ahir a la plaça del Blat quan, un any més, l’Ós es va plantar davant la porta de l’Ajuntament amb els braços oberts per a rebre les també anomenades «pipes». L’expectació era màxima, sobretot per als fans d’aquest element festiu, que l’observaven agafant amb les mans la seva figura de goma del bestiar del Seguici.
La cua de seguida va creuar tota la plaça i cada vegada arribaven més nens i nenes. Un cop entregaven els seus xumets, rebien una bosseta amb llaminadures dolces i un diploma que certificava que havien entregat la seva pipa com a prova de fer-se grans. Així, la mainada de la ciutat deixava de ser petita i es convertia en nens i nenes més grans.
De fet, aquesta és una tradició que també està present en moltes poblacions de Catalunya. A Tarragona, per exemple, l'entrega del xumet es fa durant la Festa Major de Santa Tecla, quan els més petits donen els seus xumets a la Víbria. A Reus, en canvi, els infants escullen a quina bèstia o element festiu volen regalar-li.
Concert amb el grup Xiula
Tal com es va iniciar l’any passat, l’entrega del xumet és una de les propostes que conformen la programació per al públic infantil per al dia 21 de juny. L’altre plat fort de la tarda va ser el concert del grup Xiula a la plaça del Pati. La formació musical de pop referent arreu del país va compartir escenari amb 100 cantaires de Valls i de les comarques veïnes, per interpretar junts alguns dels èxits del seu repertori.
A les vuit del vespre va ser torn dels alumnes de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard, que van oferir un concert a la plaça de l’Oli. La tarda va concloure amb el correfoc infantil, que va comptar amb la participació del drac petit, el Ball de Diables petit de Valls, els Infernals de Cubelles, el Drac de Sant Roc de Tarragona i la Vibrieta de Tarragona.