Ja fa uns dies que a les entrades del Pont d’Armentera han instal·lat uns lectors de matrícula. Es tracta d’una espècie de càmeres de videovigilància que des de l’Ajuntament del municipi feia temps que reclamaven. En total, en son tres, i s’han col·locat dues a la C-37, per poder identificar, quan sigui necessari, qui entra o qui surt, i una a la carretera que puja de Vila-rodona, perquè ja agafa els dos sentits. L’alcaldessa del Pont d’Armentera, Montserrat Feliu, es mostrava molt satisfeta, perquè assegura que «feia dos anys que anàvem darrere de tot això».
No és el primer municipi que tira endavant aquesta iniciativa, a la Conca de Barberà, l’Espluga de Francolí també va instal·lar lectors de matrícula mesos enrere. Aquests lectors estan directament connectats amb els Mossos d’Esquadra, que son qui els controlen, i per tant perquè puguin funcionar ha d’haver-hi un conveni amb la policia catalana. A més, també han d’estar senyalitzades, una cosa que estan fent aquests dies al Pont d’Armentera. L’alcaldessa del municipi explica que s’ho van començar a plantejar l’estiu del 2021, ja que els van incendiar quatre cotxes al municipi, per això, segons comenta Feliu, «vam pensar que si hi hagués càmeres o lectors, hauríem pogut identificar qui havia sortit o entrat del Pont, i a partir d’aquí tenir algun sospitós». A partir d’aquí ho comencen a treballar, i tot es va accentuar quan van trobar diferents plantacions grans de marihuana. Montserrat Feliu destaca que «aquest estiu passat només n’han trobat una, però n’havien identificat vàries els passats».
L’alcaldessa destaca que pel Pont d’Armentera passa la C-37, que connecta Valls amb Igualada, que és una carretera «ni secundària, terciària, que segons per què va bé». Per això, assegura que el lector de matrícules «van bé pels Mossos, però també per nosaltres». El principal objectiu no és trobar a persones que hagin comès un delicte, sinó, que tingui un efecte «dissuasiu», evitar que ja es puguin cometre delictes, o que s’ho pensin dos cops. Feliu deixa molt clar que «no es vigila a la gent de poble, ni es té aquesta intenció, simplement es vol tenir informació, i que es puguin utilitzar si és necessari».
La licitació de tot aquest projecte es va fer per 32.000 euros, i la Diputació de Tarragona va atorgar una subvenció perquè es pogués fer realitat. La batlessa comenta que la sensació de més seguretat ja es comença a notar al municipi, i que «qui abans passava per aquí, segurament, ja s’ho pensa dos cops», a més d’afegir que treballen perquè «la gent pugui dormir tranquil·la».
L’experiència en altres indrets que fa temps on han instal·lat càmeres és positiva. La policia explica que ha servit per evitar que hi hagi delictes. És una mesura que evita problemes, i que a més, augmenta la sensació de seguretat entra la població, un tema important, en un moment on en algunes zones tenen una sensació de falta d’ella. Per això, els veïns i les veïnes veuen amb bons ulls que es posin els lectors, i els cossos de seguretat reconeixen que en alguns casos els han servit per trobar autors de delictes. Ara amb la posada en marxa al Pont d’Armentera esperen que puguin servir d’ajuda si ho necessiten, i que tothom tingui bona percepció de seguretat.