<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Injecció de 2,8 milions d’euros per recuperar la muralla medieval de Sant Francesc de Valls

L’Ajuntament ha aconseguit finançament dels fons Next Generation per finançar l’actuació íntegrament. La voluntat és convertir-la en «una nova porta d’accés al centre històric»

07 noviembre 2024 21:01 | Actualizado a 08 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Valls podrà recuperar la muralla medieval de Sant Francesc. L’Ajuntament ha aconseguit finançament dels fons europeus Next Generation per poder tirar endavant el projecte d’enderroc, consolidació, reinterpretació i urbanització del tram de muralla de Sant Francesc que es troba a l’interior d’algunes cases –totes elles desocupades– i que data del segle XIV. L’any passat es van assignar les propostes després del concurs d’idees fet el 2021, i el va guanyar Entre torres i Valls, presentat per l’empresa UTE Ibarz- Milà. En total, rebran gairebé 2’8 milions d’euros, que serviran per poder finançar íntegrament tota l’actuació. La idea és que estigui finalitzat la primavera del 2026.

El principal objectiu, segons van explicar ahir els arquitectes, és «reinterpretar amb llenguatge arquitectònic modern» aquest element que era característic de la ciutat durant el segle XIV.

Per aquest motiu, es crearà un nou espai pels vallencs i les vallenques, que serà més ampli, i obert. Com va posar de relleu l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, serà «la porta d’entrada del Centre Històric». Serà un passeig que posarà al descobert aquesta muralla, fins i tot les zones que potser ha desaparegut, o s’han reconstruït en anys posteriors, i que a més conservarà la font, que està protegida, però amb la finalitat, així com van indicar els arquitectes, que sigui «protagonista». L’alcaldessa de Valls va destacar que es té «un full de ruta, i uns objectius, però que a més tenen finançament».

Les obres estan previstes que comencin a principis de l’any que ve, el 2025

Farré es va mostrar molt satisfeta d’haver aconseguit els fons Next Generation per aquest projecte. Per la seva banda, la regidora de Patrimoni, Sònia Roca, va defensar que és «un dels grans projectes de ciutat», i que facilita «recuperar el nucli històric a poc a poc». Roca també va definir el resultat final d’allò que serà la recuperació de la muralla de Sant Francesc com «la gran porta del centre històric». A més, també va comentar que suposarà un canvi important per tots els veïns i les veïnes de l’entorn.

Els arquitectes van assegurar que de la muralla hi ha «una gran part que està molt ben conservada», però tot i això han hagut de treballar amb hipòtesi, perquè són conscients que no saben exactament què es trobaran fins que no estiguin tirant endavant l’obra. També van dir que volen «recuperar el passat medieval, però també explicar que als segles XVIII i XX es va construir». A més reciclaran materials de tot allò que es van construir més endavant, i tenen un sistema pensat per si apareixen més torres de les dues que saben que existeixen. Tot i això, no creuen que aquest fet pugui passar. De fet, hi ha dues torres que volen que siguin com a centre d’interpretació i museïtzació d’aquest passat de Valls, ja que s’hi pot accedir a l’interior.

S’han de fer dues fases, així com ja s’havia explicat anteriorment, i es tiraran endavant de forma paral·lela, perquè han rebut els fons Next Generation. Es preveu que a principis del 2025 ja puguin començar, i la data límit per acabar-les és el 31 de març del 2026, però creuen que el Govern espanyol allargarà els terminis. Són conscients que amb aquests tempos van una mica just, però ho poden acabar.

La recuperació de l’element defensiu evitarà falsos històrics i així, a les zones on es conserven vestigis de les torres medievals, s’optarà per reintegrar-les volumètricament mitjançant una estructura metàl·lica que permetrà visualitzar quina era la seva alçada original. En canvi, pel que fa a la restauració del pany de muralla, es restauraran els vestigis que afloren regularitzant-ne el coronament, recuperant la muralla del s. XIV fins al nivell conservat.

Comentarios
Multimedia Diari