<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

I Valls enceta la festa!

Demà comença Sant Joan amb la proclamació de la Santjoanera i acabarà dissabte, dia 25, amb el piromusical.
La majoria de les formacions musicals que tocaran i les empreses pirotècniques tenen un marcat lideratge femení

18 junio 2022 19:38 | Actualizado a 19 junio 2022 07:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Música, molta música, sense oblidar els elements folklòrics de la ciutat, la pirotècnia, la dansa o el teatre. Són alguns dels trets presents al programa d’actes de la Festa Major de Sant Joan. I és que a efectes pràctics, aquestes festes suposen el tret de sortida a la programació festiva i d’esdeveniments de la capital de l’Alt Camp, que seguirà per la Firagost i que acabarà amb la Fira de Santa Úrsula. Pel mig hi hauran les celebracions de barri. Per això es diu que amb Sant Joan arranca la festa. Una festa marca pel lideratge femení en els camps musical i pirotècnic.

El programa s’enceta demà a la tarda amb el lliurament del xumet a l’ós a canvi d’un dolç, en un acte organitzat a tres quarts de sis de la tarda a la plaça del Blat per part de la Unió d’Anelles de la Flama. Precisament, aquesta entitat, que enguany compleix mig segle de vida, serà proclamada Santjoanera 2022, a proposta de la Comissió del Seguici Cerimonial. L’Ajuntament lliurarà a la UAF la bandera de la ciutat, que portarà en dos activitats destacades de les festes: l’anada i la tornada a la trobada, i el tomb del poble.

Tota la programació musical professional de la plaça de l’Oli està integrada per grups amb lideratge femení. Les sis actuacions d’aquest espai són el concert de versions de Les Que Falta Band (demà), un espectacle que combina la música i la dansa amb altres elements artístics per visibilitzar el paper de la dona en la indústria musical; la cançó de la mallorquina Maria Jaume, que també passarà pel Primavera Sound (dia 21, coincidint amb el Dia Internacional de la Música), on fuig de la malenconia i afronta el pas cap a una sonoritat més pop.

Avui, la dibuixant Pilarín Bayés serà proclamada Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2022

El dia següent serà el torn del soul impregnat de sonoritats africanes de les The Sey Sisters (dia 22), un trio de veus integrat per tres germanes de descendència ghanes, amb el seu propi estil soul i pop. I el dia 23 sonarà el nou disc de la vallenca Susannes, Transhumància, amb la seva proposta musical per apropar la terra a les persones que no hi tenen accés o no s’ho han plantejat. El missatge LGTBIQ+ de la Maio (dia 24), un cant a l’amistat, als vincles sincers o a l’empoderament col·lectiu que no individualista. I finalment el rap de Santa Salut (dissabte 25), cultura hip hop amb cançons que també mantenen una temàtica social, revolucionària i feminista.

D’altra banda, l’escenari principal –l’hort del Carme– comptarà amb sis bandes més amb lideratge femení de les deu formacions participants. Així hi prendran part el rock, punk, reggaeton i l’electrònica de les Tremenda Jauría, des de Madrid (dimecres 22), junt amb The Tyets –la música urbana que fusiona trap i reggaeton en el trapeton– i Smoking Souls –el quartet valencià de Pego amb el seu cinquè disc amb cançons plenes d’energia elèctrica i rock d’autor. Serà el primer concert de solstici.

La revetlla de Sant Joan serà 100 % femenina, amb els colors i ritmes caribenys de Lucrecia y su Orquesta. Però durant la nit-matinada estarà també a l’escenari una de les darreres revelacions catalanes, Sara Roy, amb dos premis Enderrock; el rap mesclat amb l’arrel de la valenciana Tesa, amb barreja de hip hop, música electrònica, ritmes tradicionals i altres influències urbanes; i per cloure la nit els ritmes de la DJ vallenca Natàlia Exstasy, que punxarà música fins a la sortida del sol.

Els sons totalment ballables i festius de les valencianes Maluks completen la creació femenina divendres 24. Però durant la nit del dia de Sant Joan estaran també Els Catarres, en la gira de presentació del seu darrer cd (titulat Nit de Sant Joan, molt adient per aquests dies). Es tracta del cinquè disc d’estudi, una onada de felicitat que convida a l’optimisme. També estaran Maluks, les valencianes de Benimaclet, forjades en el dancehall, el reggae, la cúmbia i el drum and bass. I per tancar la nit els vallencs Figa Flawas, una barreja captivadora de sonoritats llatines i reggaetoneres.

El cartell musical el completaran a l’escenari del Pati la Cobla Reus Jove, complint el seu 25è aniversari (dia 21), i l’Orquestra Rosaleda en format concert i en format ball (dia 23).

Pirotècnics

Els espectacles pirotècnics comptaran amb dues de les tres empreses liderades per dones. Així, la tronada inaugural serà disparada per primer cop per una dona pirotècnica, concretament Reyes Martí, procedent de Borriana, al País Valencià. Cada any és l’encarregada d’executar la mascletà del Dia Internacional de la Dona Treballadora a la plaça de l’Ajuntament de València dins el programa de les Falles. Reyes Martí, que regenta i dirigeix Pirotècnia Martí, s’estrena a Valls. L’empresa efectua efectes especials per a focs terrestres, aeris, aquàtics o musicals.

Els començaments de l’empresa estan vinculats principalment a la fabricació de voladors, traques i diferents espectacles com dimonis i correfocs. L’any 2008 es va prendre la iniciativa de començar a fabricar tot el material a les nostres instal·lacions situades a Onda, i especialitzar-nos en el color. Ha participat i obtingut premis en nombrosos concursos internacionals: San Sebastián, El Ejido, Tarragona –que el van arribar a guanyar–, Blanes, Vitòria, Logronyo o Alacant.

També la Nit de Completes, l’Entrada de la Bandera de la ciutat a Sant Joan el matí del 24 de juny i l’Entrada de l’Àliga a la plaça del Blat al final del Tomb el mateix 24 aniran a càrrec de Teresa Rey, d’Espectacles Rey, de Llanera de Ranes, l’empresa que l’any passat va disparar amb èxit el piromusical de Sant Joan i que havia estat pionera femenina en els focs de la Nit de Completes vallenca.

La plaça de l’Oli i l’aparcament del Carme tornaran a ser els espais per als concerts

El Piromusical anirà a càrrec de la Pirotècnia Igual de Canyelles, fundada a Barcelona el 1880, que enguany fa 30 anys que va disparar els focs a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. L’empresa té una àmplia experiència en tot tipus esdeveniments pirotècnics, sent l’empresa que ha realitzat els focs artificials i els efectes especials en FIFA Mundial Brasil 2014, Jocs Odesur Santiago 2014, Cap d’any 2015 Copacabana, any nou a Valparaíso 2015, o els primers jocs europeus el 2015 de Bakú. Els seus productes han estat utilitzats per a les cerimònies dels Jocs Olímpics d’Atenes 2004 i les cerimònies dels Jocs Olímpics de Londres 2012.

Arts escèniques

En l’apartat d’arts escèniques, l’obra El gran comediant, de Joel Joan i Hèctor Claramunt, pujarà a l’escenari del Centre Cultural el dia 22, i la reposició de l’espectacle de dansa La Boda, coproduït per Adagi i la Fundació de les Decennals, ho farà al Teatre Principal dissabte 25.

En l’apartat circense, La Circoteca ha elaborat una programació de caire familiar batejada com a Concerts Cirqueros, que tindrà tres actuacions simultanejades amb tallers de circ, que se celebraran al Circ de Valls, ubicat al carrer Montserrat, al costat de La Circoteca en la zona del Portal Nou. En el mateix espai també han programat una sessió de circ social, adreçada als usuaris de la residències de gent gran Alba i Montserrat, una iniciativa innovadora i dirigida a un dels col·lectius més desfavorits.

Pilarín Vallès, Ambaixadora dels Xiquets de Valls

Serà el primer Sant Joan des de 2019 en què tant les colles dels Xiquets de Valls com el seguici cerimonial tornaran als seus formats tradicionals, tal com ja van fer per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. En l’apartat casteller, l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls serà la il·lustradora Pilarín Bayés, per haver il·lustrat la Petita Història dels Castellers, amb diverses edicions, així com haver incorporat aquesta temàtica en altres obres de la mateixa col·lecció i en altres treballs. L’Ambaixadora oficiarà el ritual del sorteig de la Diada de Sant Joan avui a dos quarts d’una de la tarda a la plaça del Museu Casteller..

En l’apartat del seguici, s’incorporen el Ball de Pastorets adult (fins ara només sortia a l’infantil) i el Ball de Cavallets, estrenat per les últimes Decennals. Per acord de la comissió del seguici, s’escurça el recorregut del Tombet del dia 25 per fer-lo més adient per a la canalla que hi participa. El correfoc es manté dissabte 25, per la qual cosa la cloenda del Sant Joan 2022 serà aquest mateix dia.

La Flama del Canigó arribarà al monument als Xiquets de Valls a la plaça de la Font de la Manxa enlloc del passeig Tarradellas. Des del monument farà cap, com és habitual, a la plaça del Carme i d’allí anirà a la plaça del Blat.

La novetat

Per la Diversitat Funcionar

La celebració de Sant Joan també suma enguany una nova comissió Per la Diversitat Funcional, sorgida de les inquietuds i de les realitats de diferents vallenques i vallencs i acollida per l’Ajuntament. Per això, en aquest programa es veuran els primers brots d’una feina d’accions i de continguts que de ben segur creixerà amb noves aportacions.

Es posaran en marxa les següents mesures:

- Un intèrpret de llengua de signes facilitarà la comprensió dels continguts de la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls, del sorteig de l’ordre de la Diada de Sant Joan, de la Santjoanera i del Conte de la Festa Major.

- S’ha editat un versió del programa de la Festa Major amb el sistema de lectura braille, disponible a l’Oficina de Turisme del carrer de la Cort 3.

- Es reservaran ubicacions específiques per a les persones amb diversitat funcional als concerts de l’aparcament de l’Hort del Carme, de la plaça de l’Oli, a la Plaça dels Alls al Tomb i el Tombet, i a la Plaça del Blat durant l’actuació de la geganta Frida en l’acte de la tronada,al Centre Cultural i al Teatre Principal.

- S’instal·laran wc adaptats a les places del Blat, Oli, Pilar Prim, el Pati i aparcament de l’Hort del Carme.

- El programa s’ha adaptat per facilitar-ne la comprensió a totes les persones. A través de textos acompanyats de pictogrames temàtics que els descriuen, es permet a les persones amb dificultats lectores o de comprensió, per motius d’edat, formació, dificultats amb l’idioma o necessitats concretes, accedir-hi de manera més fàcil al contingut.

- Visibilitat a través del Conte de la Festa Major i de la participació de la geganta Frida, la primera geganta inclusiva que està adaptada perquè pugui ser portada per persones en cadira de rodes, sordes i cegues, la tarda del dia 20 de juny, a la Plaça del Blat.

Des de la comissió Per la Diversitat Funcional s’ha treballat per fer visible que totes les persones tenim capacitats, habilitats i talents per participar i contribuir en la millora de Valls, tot col·laborant en fer accessibles les festes i actes públics de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari