<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

«Gràcies a les noves indústries recuperarem habitants»

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, considera que si no hi ha presència de més empreses es perd població, tot i que no volen créixer molt. Tot això sense oblidar el turisme, el sector de la restauració i l’agricultura

06 septiembre 2022 17:36 | Actualizado a 07 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Josep Andreu Domingo (Montblanc, 1956) ha estat alcalde de la capital de la Conca de Barberà durant 17 anys –també diputat al Congrés i senador–. Encara la final de la legislatura –no vol dir encara si es presentarà a la reelecció– amb el projecte d’implantació del centre logístic de Bon Preu, amb tot el que això representarà pel municipi i la comarca.

El 2022 passarà a la història de Montblanc com l’any en què es van posar en marxa les obres del nou Logis, per captar noves empreses. Quan començaran les obres?

El 28 de juliol ja vam fer l’aprovació inicial del projecte d’urbanització. L’agost no compta. L’exposició pública s’acabarà el 28 de setembre. Ho aprovarem de seguida i immediatament es farà la licitació del projecte, 26,4 milions d’euros. Ho ha de fer Cimalsa, que és la propietària del polígon. A finals d’octubre ja podrem començar les obres d’urbanització. I Bon Preu presentarà el permís a finals d’enguany o principis del proper per la construcció de les naus.

Què suposarà per a Montblanc i la comarca la instal·lació del centre logístic de Bon Preu?

L’amo de Bon Preu va dir a la Cambra de Comerç que seria una inversió de 200 milions i en el termini de cinc a vuit anys crearien mil llocs de treball. Capgirem la tendència que tenim a la Conca. L’any 2007 havíem arribat a tenir 21.500 habitants i l’any passat vam baixar a 19.800. És un descens del set per cent. Tenim una població molt envellida a la comarca, potser a Montblanc i L’Espluga no tant. Gràcies a aquesta instal·lació capgirarem la tendència actual a la Conca i podrem començar a recuperar habitants i no baixar dels 20.000. No volem créixer molt. Ens revolucionarà l’actual dinàmica de la Conca.

Els veïns de Montblanc tindran preferència a l’hora d’ocupar un dels 470 llocs de treball directes?

Sí. La gent de Montblanc i de la Conca tindran prioritat. Kilòmetre 0 tant dels productes com del personal. Aquesta tardor està previst que facin una convocatòria de places de nois i noies, especialment de la Conca, amb alta qualificació –enginyers industrials, informàtics, programadors– per anar a Vic durant una temporada per aprendre de la filosofia de l’empresa. I seran els primers quadres que s’integraran a Montblanc. I que la gent que vingui pugui assentar-se a Montblanc i als pobles de la Conca.

El Logis són 96 hectàrees. Altres empreses ja s’han interessat per ubicar-s’hi?

Queden 27 hectàrees a la venda. Cimalsa diu que tenen algunes empreses relacionades amb Bon Preu –proveïdors, subministradores, etc.– que tenen intenció de tenir parcel·les. Primer hem d’estructurar el tema de Bon Preu.

Per a les arques municipals suposarà ingressar un milió i mig d’euros. Part d’ells han anat a parar a la compra de la Vall de Lladrons, un espai de 46 hectàrees de sòl rústic d’un gran valor mediambiental. Què hi voleu fer en aquest indret?

Hem començat a netejar els molins i la casa de la vall. A més, vam fer una topografia dels edificis. Volem demanar que sigui considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la singularitat dels molins, sobretot el de roda vertical. Perquè si aconseguíssim això podríem accedir als fons a l’1,5 per cent cultural, que pagarien un 75 per cent de les obres. A primers de setembre tinc una entrevista amb el director del Museu de la Ciència de Terrassa per ser una delegació.

A partir del 15 de setembre començarem a netejar, sobretot les parades que eren d’avellaners, per transformar-lo en un espai d’esbarjo, amb taules i bancs.

Montblanc aposta pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades...

Montblanc ha de ser la porta d’entrada al Parc Natural. I també ha de ser el centre de gestió forestal perquè tots els boscos que els particulars han comprat a la vall tenim intenció –hem demanat una subvenció per una caldera de biomassa a la zona esportiva– i volíem fer la neteja dels boscos de Montblanc per alimentar-la.

Montblanc està preparat o s’està preparant per acollir nouvinguts que arribaran amb la implantació de noves empreses?

Ja hi estem treballant. Tenim disponibilitat de ciutat jardí, de parcel·les, de cases afilerades, però ens falten blocs. Tenim ja problemes avui de pisos de lloguer i de venda. Hem d’actuar ràpidament. Estem projectant amb un despatx d’arquitectes, del Cèsar Martinell, el nét, un model de bloc de planta baixa més tres, molt avançat conceptualment, amb molta eficiència energètica. Volem fer una prova pilot en una parcel·la que ja tenim a la zona poliesportiva. I preveiem fer dos barris nous. Estem parlant d’urbanitzar 15 hectàrees i fer 500 habitatges de PB+3.

Montblanc vol projectar-se cap a un municipi industrial sense oblidar les arrels agrícoles?

Si no hi ha indústria es perden habitants. Nosaltres hem de tenir una forta implantació industrial però no hem d’oblidar ni el turisme ni el sector de la restauració ni l’agricultura.

Amb l’obertura de la muralla de Sant Francesc, Montblanc ha fet un salt qualitatiu en la recuperació del seu patrimoni. Quin serà el proper pas?

Ha anat molt bé Sant Francesc i el pas de ronda. Perquè en dos mesos han passat 2.200 persones. I això és una xifra que no ens ho creiem ningú. Tindrà continuïtat, perquè ha estat un èxit. Hem de fer microcirurgia. Ara tenim ofertes a la mateixa muralla, a la de Santa Tecla.

Setmana Medieval, Clickània, Terrània o Safrània. Montblanc segueix sent un municipi de fires...

Sí. Nosaltres tenim un Palau de Congressos que és gòtic, l’església de Sant Francesc, que és encantador per fer aquestes fires. I tenim la intenció que això tingui continuïtat. I tenim una qüestió, que és Sant Jordi, que és una altra fira de Montblanc. Els vins i caves de Santa Maria és una fira molt potent, i que en seria una altra.

Quan acabaran les obres del Coll de Lilla?

Vam tenir una reunió i ens van dir que abans que s’acabi setembre estarà finalitzat l’encofrat. Ara falten uns 180 metres. Ja comencen a instal·lar les canaletes d’il·luminació i ventilació. També han començat amb una prova del formigó amb un àrid dur per al terra del túnel.

Dates d’obertura?

De la posada en marxa no volen donar dates. Després de la festa major nosaltres posarem el comptador –el mateix que vam utilitzar per veure els dies que mancaven per l’1-O– amb els dies que falten per obrir el Coll de Lilla, de com a màxim que sigui el 30 de juliol.

Se seguirà apostant pel turisme de qualitat?

Sí. Estem intentant crear turisme de qualitat. El turisme de patrimoni ja és un turisme d’una certa qualitat. Té una etapa de motxilla, una etapa intermèdia, de turisme familiar dels pares i amb els nens, i després hi ha un altre segment de gent més gran que ve i que sap en quins restaurants anirà a dinar, quin vi de la comarca prendrà i busca hotels amb encant.

L’Ajuntament comprarà una finca del Baluard de Santa Anna, que cedirà a la Generalitat, perquè s’hi instal·li el futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, entitat que enguany compleix 40 anys...

La riuada va posar en evidència que l’Arxiu Comarcal no era convenient que estigués a l’Hospital de Santa Magdalena, perquè vam estar a punt de tenir un col·lapse. I ens vam plantejar traslladar-lo. A més se’ns quedava petit. En el futur estarà en un dels llocs més emblemàtics de la Vila Ducal

Tenim un projecte bàsic. I ara hem de convocar un concurs per fer el projecte executiu. Serà molt més funcional. Hi ha una part de sales de treball, una de mòduls per posar els compactes i tenir l’arxiu. La superfície útil seria 1.000 metres quadrats.

Enguany, després de molt de temps d’espera, han arribat les subvencions i s’han pogut adjudicar les obres per arranjar els importants desperfectes de la riuada de 2019. Com van els treballs?

Les obres del pont vell i els voltants començaran a primers de setembre. El pont de Bolovi hem aprovat inicialment amb un pressupost més alt i que tornarem a posar a licitació. La resta totes estan en marxa, menys el molí del pas, que començarem després de l’11 de setembre.

L’Ajuntament farà una consulta per saber el parer dels veïns sobre la possibilitat de cobrir la piscina. Com es plantegen la convocatòria?

Es farà després de l’11 de setembre amb urnes i telemàtic. Esperem que hi hagi una gran participació i que es pronunciï. La postura de l’equip de govern és que si volem fer la piscina coberta, alimentada amb biomassa, que sàpiguen que tindrem un dèficit anual, com tenen moltes altres del nostre entorn. La consulta serà vinculant.

Volen seguir apostant per una festa major amb una forta presència musical de Montblanc i de la comarca...

Una nit farem un concert de tots els grups locals que hi ha hagut i també dels actuals.

Una festa major plegada de commemoracions, com els 25 anys de la Schola Cantorum i la Banda de Música Verge de la Serra

Ho farem en el marc del ple de distincions en què donarem la medalla de plata.

Tindran l’honor que una vallenca triomfadora d’‘Eufòria’ faci el primer concert de les comarques tarragonines a Montblanc.

Ens agrada molt, va ser una casualitat perquè vam contractar-la al començament d’Eufòria. Em plau molt perquè vaig parlar amb l’alcaldessa de Valls i la Dolors Farré vindrà.

Comentarios
Multimedia Diari