Valls està immers en un cap de setmana ple de festa, història i tradició. Els actes amb motiu de Sant Antoni van viure una jornada especial ahir a la plaça del Carme amb la cercavila de la Vigília que va recórrer els carrers de la ciutat fins a la plaça del Blat. Allà es va demanar permís a les autoritats per transitar pels carrers i es va dedicar una serenata a càrrec de la Cobla Momentània. En aquest punt, la Mulassa de Valls es va incorporar al seguici i a continuació la cercavila es va dirigir cap a l’església de Sant Antoni, on la Societat Coral Aroma Vallenca va cantar els goigs de Sant Antoni que es van recuperar en els darrers Tres Tombs.
La zona dels antics Arcs del Celler del Paborde va ser l’epicentre de la celebració de la recuperada Vespra de Sant Antoni, la gran novetat d’aquesta edició. A les 19.45h es va encendre la foguera de Sant Antoni i la festa va seguir amb la ballada de la Mulassa i el concert amb la Cobla Momentània. A continuació va ser el moment del sopar de Sant Antoni que va comptar amb la col·laboració de l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela.
Dels més concorreguts del país
I avui arribarà el dia gran amb els Tres Tombs, uns dels més concorreguts de Catalunya, els que presenten una millor col·lecció de carros de treball i alhora el recorregut més complex al seu pas pel barri antic de la ciutat, fet que posa a prova la destresa dels carreters. Han estat declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya.
El recorregut començarà a dos quarts de dotze del migdia al barri del Fornàs de Valls. Seguidament tindrà lloc la benedicció dels animals i la desfilada de més de 25 carros històrics pels carrers del centre de la ciutat, amb l’espectacular pas pel carrer Major, un dels moments més especials i esperats.
Carros de col·leccionista
El calendari festiu anual de Valls s’inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta, segons posa de manifest l’Ajuntament: la millor col·lecció de carros de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners.
Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.