Titelles i papiroflèxia. Aquests han sigut alguns dels grans protagonistes durant la jornada d’avui del Festival Guant de Valls. Durant el matí, i també bona part de la tarda, la plaça Pere Català Roca s’ha convertit en un taller perquè els nens i les nenes poguessin fer els seus titelles. Hi havia material diferent per fer-les, i perquè després se les poguessin emportar a casa. Tothom treballava, i s’implicava, des dels infants, però les mares i els pares també.
L’escenari era molt curiós, perquè constava de dues taules de planxar amb porticons antics de masies, que es van convertir en bancs de fusters per poder crear aquests titelles que des de l’organització anomenaven «bestials». Els facilitaven peces petites de fusta, suports de ferro, i fins i tot caragols de fusta. Tot servia per viure l’experiència de crear des de zero un titella, i poder conèixer l’ofici de titellaire. Les famílies es mostraven contentes perquè els infants passaven una bona estona fent una activitat que definien com a «diferent», i des de l’organització creuen que és important que aquest art sigui conegut, i que ho facin des dels infants, fins als més adults. Era una bona proposta per passar temps en família, ja que tothom, d’alguna manera, hi acabava col·laborant.
Uns metres més enllà, a la cafeteria del Teatre Principal, a la tarda, a les cinc, començava un taller de papiroflèxia. Era a càrrec de Arunee Vasanserekul, una tailandesa, establerta a Osca des de fa més de 30 anys. No era el primer cop que participava en el Festival Guant de Valls, i es mostrava molt satisfeta de tornar-hi. Assegurava que li agrada molt aquest festival perquè «tothom participa», així com assegurava «els més grans ajuden als més petits». Així doncs, es podien veure caps de drac, gossos, o fins i tot gats. La mateixa instructora del taller deia que estaven fent elements que «tenien relació amb els titelles». No era un taller amb una gran afluència de persones, ja que havien limitat les places, perquè els participants poguessin gaudir molt bé de tot allò que feien.
A més de tot això, Vasanserekul expliava com s-havia aficionat a fer papiroflèxia. Deia que tot això, havia sorgit quan feia primària a l’escola, quan en una substitució perquè faltava un professor, un altre els va ensenyar a fer figures de paper. Llavors va veure que així podia fer volar la imaginació, i que per tant, li agradava. A partir d’aquí en va començar a fer i ja no ha parat.
Primer ho feia més com a hobby. A poc a poc ho compaginava amb altres feines com per exemple fer classes de pintura. I finalment, es va convertir en la seva professió. Ara ja fa temps que fa aquests tallers i es mostra molt satisfeta.
Més enllà d’això, qui impartia el taller també comentava que la papiroflèxia serveix per millorar la qualitat de la salut. Assegurava que quan en fas, mous els dits i les mans, que estan relacionades amb els òrgans del nostre cos, i per tant, això fa que tinguem més bon estat de salut.
Els participants dels dos tallers es mostraven molt satisfets amb les iniciatives, i els resultats que aconseguien.
El Festival Guant arriba a la recta final
El Festival Guant afronta avui la seva última jornada. Durant tot el dia hi haurà diferents espectacles on tothom qui vulgui podrà acabar de gaudir d’aquesta 20a edició del Guant.
Hi ha algunes obres que es representaran fora de Valls, que es podran veure a Alcover i també al Morell.