El torrent del Bogatell al seu pas pel terme municipal dels Garidells ha canviat radicalment d’aspecte. Al llarg de 430 metres, aquest espai ha vist com es desbrossava la canya i miraguà –dues espècies invasores molt abundants– i posteriorment s’han plantat 542 exemplars de plantes autòctones de 14 espècies diferents, típiques del bosc de ribera. L’objectiu, segons apunta al Diari l’alcalde, Marc Bigordà, és que pugui ser un parc de salut, una zona d’esbarjo , «on puguem fer visites guiades lligades al castell i a altres indrets del municipi».
Les actuacions les està duent a terme una brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental. Ara ja han acabat la primera fase, que ha consistit en desbrossar la canya, extreure el seu rizoma, eliminar el miraguà i realitzar les plantacions. Aquestes s’han fet amb espècies pròpies del bosc de ribera com són l’àlber, el saüc, el gatell, el freixe de fulla petita, el tamariu, la boga de fulla estreta o el jonc, entre d’altres. L’àmbit d’actuació és d’uns 7.229 metres quadrats.
La segona fase començarà el proper mes de maig. Consistirà en realitzar un control de rebrot de les espècies invasores i es durà a terme el manteniment de les plantacions.
Cal recordar, però, que durant l’any 2016 la mateixa associació ja va fer una part molt important de desbrossament de tota la zona, una feina que en els anys següents la Brigada Municipal va seguint mantenint.
Bigordà apunta que l’Ajuntament ha encarregat a la Diputació un estudi «que ens ajudi a determinar com podríem recuperar aquest espai, on es pogués entrellaçar natura, la conservació del medi natural i la vida social de la ciutadania del segle XXI». I és que l’objectiu passa per fer una divulgació educativa i social d’aquestes catorze espècies que s’han plantat.
L’alcalde considera que aquest torrent, tant a prop del nucli urbà, «és una zona verda que a molts municipis els agradaria. Amb el potencial que té aquest torrent, l’hem de tornar a omplir de continguts». Recorda que fa mig segle «tothom volia tenir un tros de terra al costat del torrent, perquè havia aigua i terra bona. Era un lloc idoni per tenir-hi l’hort». Però des de fa uns 30 anys, els torrents es relacionen amb lloc de deixalles, envaïts per les canyes i les herbes, «on la societat ja no hi anava a fer res». Però els Garidells vol revertir aquesta situació, a l’igual que ho està intentant fer Valls.
El projecte de restauració i millora de de la biodiversitat fluvial del torrent dels Garidells s’emmarca en la convocatòria de subvencions de la Diputació de Tarragona per a Centres Especials de Treball per a la conservació i millora d’espais naturals, i compta amb el suport de l’Ajuntament.