Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els camins de l’aigua recorden el passat de la Riba

El Molí del Racó s’ha restaurat i transformat en un centre d’interpretació per conèixer el paisatge paperer del municipi

07 julio 2024 21:17 | Actualizado a 08 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Riba destaca per ser un municipi molt petit amb unes condicions geogràfiques especials. El riu Brugent i el Francolí són motors d’aigua que van portar, durant dos segles, la instal·lació de molins paperers a la vila. Tan rellevant és la importància d’aquesta indústria, que actualment tenen 23 molins catalogats al centre del poble.

Des d’aquest any, el municipi recorda aquelles èpoques gràcies a Els Camins de l’Aigua i el Paper, un centre d’interpretació situat al Molí del Racó, que aglutina tota la història paperera del municipi. Aquesta instal·lació va ser un molí paperer del segle XVIII que durant els anys 60 es va transformar en habitatges fins a la dècada dels noranta. «El 2016, l’Ajuntament té l’oportunitat de comprar-ho amb la idea de transformar-lo en el molí per recuperar-lo», comenta l’alcalde de la Riba, Josep Fort.

Els treballs arqueològics a la planta baixa van fer sortir les piles on es trinxaven els draps d’arròs per fer els fulls de paper a mà. És per això que la sala d’entrada mostra els estris i materials que feien servir els veïns i veïnes de la Riba fa 200 anys per fabricar el paper.

La planta del mig, que en part havia servit d’habitatge per als propietaris, ara acull un seguit d’instal·lacions i arxius audiovisuals que expliquen com funcionaven els molins a la vila i com ha anat evolucionant la fabricació de paper.

Finalment, la part de dalt és una sala que conserva les bigues originals del molí i que serveix per a fer xerrades o exposicions, entre d’altres. Tot plegat és un recorregut històric que mostra l’època daurada d’aquesta indústria i també la seva decadència quan arriba la mecanització.

Un municipi industrial

Segons explica Fort, «el segle XVIII va ser l’època més forta», on la zona de l’Anoia era un centre molt important, seguit de ben a prop per la Riba. El projecte museogràfic ha esdevingut la culminació d’un propòsit que el poble tenia des de feia temps. En aquest sentit, també s’han creat dues rutes urbanes dels molins que es poden resseguir pel municipi. Els itineraris estan senyalitzats amb plafons informatius que incorporen codis QR per accedir a una ampliació de la informació a la pàgina web, on també es poden fer les reserves per a les visites guiades al Molí del Racó.

Comentarios
Multimedia Diari