<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El polièdric Martinell s’exposa al Museu

Valls. Una mostra redescobreix l’obra de Cèsar Martinell i apropa el visitant a vessants menys conegudes del qui va ser un dels grans arquitectes catalans del segle XX

15 febrero 2025 12:02 | Actualizado a 15 febrero 2025 12:10
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Un dels més il·lustres vallencs, el més preclar del segle XX, és l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet. Redescobrir i posar en valor la seva obra és el que pretén l’exposició inaugurada ahir, instal·lada al Museu de Valls. La mostra ha estat organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, el Museu de Valls i l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus.

La magnitud de l’obra i llegat de Martinell es fa difícil d’abastar, però l’exposició ofereix una mirada a la figura del mestre, i explora tant els aspectes més coneguts de la seva creació arquitectònica, com aquells elements menys coneguts, la seva tasca com a documentalista i el compromís amb les entitats del territori.

En la mostra, comissariada pels professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, Sergio Coll Pla, Agustí Costa Jover i Cèlia Mallafré Balsells, destaca sobretot, un dels elements més característics de l’obra de Cèsar Martinell: l’arc catenari, una solució estructural que en el seu moment va suposar una revolució en la manera de construir. Aquest element permetia una major estabilitat i una distribució més eficient del pes, sent especialment útil en la construcció de grans cellers cooperatius de les nostres comarques, altrament coneguts com a ‘catedrals del vi’.

La sèrie de cellers, com es pot constatar en l’exposició, constitueix l’obra cabdal de Martinell esdevenint, per a aquesta raó, un dels grans impulsors de l’arquitectura agrària en el món rural, inspirada en aquesta el noucentisme. Aquí, cal recalcar que Martinell mai volgué etiquetar aquesta obra de ‘modernista’, art que l’arquitecte considerava burgès, en contradicció amb l’austeritat pròpia dels cellers, que combinen una gran funcionalitat, amb un alt valor estètic i d’arquitectura integrada en el paisatge.

La present no és la primera exposició que es fa a Valls sobre Martinell «i segurament no serà l’última», com va significar en l’acte inaugural el director Territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Ricard Ibarra, el qual ha recordat, en presència de Cèsar Ramírez Martinell, net de l’arquitecte, que hi ha un fons fotogràfic cedit per la família que s’està digitalitzant a l’Arxiu Comarcal «el qual podria ser exposat en un futur».

Fins al dia 15

Entre el fons documental, es poden veure nombrosos projectes constructius de Cèsar Martinell, entre ells, el del Museu d’Art de Valls, de 1928, «que malauradament mai no s’ha executat i que havia d’ocupar l’espai on estem ara», va comentar Agustí Costa, portaveu dels comissariats. L’exposició s’ha organitzat per complementar els actes commemoratius del cinquantenari de la mort de Cèsar Martinell, iniciats el novembre de 2023. L’exposició es pot visitar cada dia, fins al pròxim 15 de març, en diferents horaris.

Comentarios
Multimedia Diari