L’Associació Pessebrista de Montblanc ha adquirit les figures de pessebre i calvari de la col·lecció Pere Simó i Martí. Es tracta, així com afirma Ismael Porta Balanyà, director del Pessebre de Catalunya, d’una col·lecció «única», i són unes figures «molt ben valorades en àmbit internacional». És una col·lecció d’unes 300 figures i que han pogut obtenir pagant a terminis durant diferents anys, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona, i l’Ajuntament de Montblanc.
Les figures de la col·lecció tenen més de 40 anys i estan inspirades de la pel·lícula ‘Jesús de Nazaret’ de Franco Zeffirelli. Pere Simó i Martí, el responsable de les figures, després de veure la pel·lícula va demanar a Martí Castells que fes una reproducció en figures de pessebre. Així, en un parell o tres d’anys les va anar fent, i el responsable les va anar tenint. Porta comenta que «estan molt ben aconseguides», i que són «d’una gran qualitat».
«Molta gent els hi anava al darrere, fins i tot persones d’àmbit internacional», afirma el president de l’entitat, que afegeix que «no hi ha tantes figures que s’hagin fet a partir d’una pel·lícula», i per aquest motiu també tenen un gran valor. A més pel que fa al museu, Porta, assegura que aquestes figures «són un gran fons».
Aquestes figures inicialment, un cop el seu responsable, va traspassar, la idea era repartir-les entre els familiars. Però van veure que allò no tenia sentit, ja que l’interessant era tenir la col·lecció sencera, i no una peça en un lloc, i una altra a l’altra. Per aquest motiu, van decidir que ho volien vendre. La idea principal era fer-ho per internet, però des de l’entitat els van dir que ells les volien comprar. El preu era elevat per una organització com aquesta, i per això es van posar en contacte amb la Diputació i el consistori montblanquí perquè els ajudessin. Amb aquesta ajuda les han pogut anar obtenint en diferents terminis, i ara ja disposen de la col·lecció sencera.
La idea que tenen a partir d’ara és poder-les restaurar. El president afirma que gairebé totes estan en bon estat, però com que tenen alguns anys, algunes s’han de restaurar. Gairebé totes estan fetes a mà, modelades a mà, i només algunes es van fer en motlle. El principal objectiu que tenen és poder-les exposar, i que tothom les vegi. Els agradaria fer-ho al palau de la Diputació de Tarragona, ja que són qui els han ajudat a aconseguir-les, i després retornar-les al museu. Però més enllà de la restauració, també necessiten una espècie de capa, un metacrilat, perquè no es facin malbé, i poder-les assegurar. Per tant, no saben ben bé quan podran dur a terme tot això. Així i tot, es mostren molt contents d’haver-les pogut aconseguir.
Una façana nova
Enmig de tot això, el Museu del Pessebre de Catalunya, que es troba a Montblanc, ha pogut inaugurar ja fa una setmana la façana posterior. No és que s’hagués malmès, i l’han refet, és que estava amb totxanes, i ara s’hi ha fet un mural on hi ha un àngel dibuixat, i una espècie de núvols de color. Així ha quedat, com indica Porta, «més bonic».
Per inaugurar-ho van realitzar un mapping i van tenir una assistència molt bona de persones. Es van mostrar molt satisfets de tothom qui es va acostar, i va voler veure el mapping que havien preparat. D’aquesta manera, van donar, el tret de sortida a les activitats que es faran durant tot el Nadal.
Amb tot des de l’entitat es mostren molt satisfets de totes les activitats que han pogut dur a terme.