El Parc Natural de les Muntanyes de Prades encara la recta final per ser, definitivament, una realitat. Justament aquest dimecres, 5 de març, s’ha obert el procés de participació ciutadana del decret de protecció especial de l’espai natural de les Muntanyes de Prades que inclou la seva declaració com a parc natural, així com el seu Pla de gestió de protecció del medi natural i del paisatge, el seu instrument d’ordenació i gestió.
Tot aquest conjunt de documents ja es poden consultar a través del portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya participa.gencat.cat. A més, s’han programat sis sessions informatives (cinc al territori i una de telemàtica) per explicar els detalls del projecte, aclarir dubtes i facilitar la participació de la ciutadania. Les dates i els llocs de les sessions es publicaran properament. D’altra banda, se celebraran reunions específiques amb els sectors del territori més implicats en el projecte. El procés participatiu es tancarà a principis de maig, s’estudiaran les aportacions i es decidiran quines es poden acabar incloent en el decret. A partir d’aquí, s’obrirà un tràmit d’audiència i informació pública, prèvia a l’aprovació definitiva de la creació del parc natural, que es preveu que estigui creat a principis de 2026, després de dècades de reivindicacions.
El parc s’anomenarà Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena i protegirà 43.700 hectàrees de 24 municipis de l’Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat, sent el segon parc natural més gran de Catalunya. Serà el primer nou parc natural que es crearà després de 10 anys, tal com ressalta la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. Subratlla que la creació d’aquesta figura de protecció servirà per preservar els hàbitats i la biodiversitat, a més d’esdevenir «un element més que contribuirà al desenvolupament rural sostenible, fixar població i generar economia en el territori».
El decret, més enllà de definir els límits del futur parc natural, també estableix la creació de dues noves reserves naturals parcials dins del mateix parc: la de l’Altiplà dels Motllats i la de Plans - la Vall, per protegir hàbitats i espècies especialment vulnerables. Totes dues reserves se sumen a altres espais d’especial interès ja existents com ara el Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet i la Reserva Natural Parcial del barranc de la Trinitat i la del barranc del Tillar, que s’ampliarà per incloure-hi el Tossal de la Baltasana i les singulars comunitats de roure reboll dels seus vessants sud i oest.
Més de 4.000 espècies
El territori format per les Muntanyes de Prades acull una gran biodiversitat, amb més de 4.000 espècies identificades i 95 hàbitats diferents, 19 dels quals són d’interès comunitari a nivell europeu.
Hi ha, per exemple, hàbitats com els boscos de roure reboll, l’única comunitat d’aquesta espècie que hi ha a Catalunya, o les pinedes de pinassa. Pel que fa a la fauna, destaquen grans rapinyaires, com l’àliga cuabarrada, el duc i l’àliga daurada, i una gran diversitat d’espècies de ratpenats.
El parc, integrat per administracions públiques in sectors econòmics i socials
El decret també estableix els òrgans de govern del Parc, que integraran tant les administracions públiques implicades com els sectors econòmics i socials més representatius del territori per garantir una gestió transparent i participativa.
La Junta Rectora de les Muntanyes de Prades serà l’òrgan rector del Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena. Estarà integrada per la Generalitat de Catalunya, representats dels municipis del parc natural, així com de la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida. En la Junta Rectora, també hi haurà representació dels propietaris, d’entitats i organitzacions professionals ramaderes de l’àmbit de l’espai, d’organitzacions cinegètiques, d’empreses recreatives, de guiatge i d’activitats de muntanya que operin en el parc natural, d’empreses de turisme rural, entitats d’educació i voluntariat ambiental, entitats ambientals i associacions culturals.
Quant al PNIN de Poblet, tot i que s’integra en el nou parc natural, manté la seva Junta Rectora. També es constituirà un Consell Científic de les Muntanyes de Prades com a òrgan col·laborador en la gestió del Parc i taules de governança específiques organitzades com a grups de treball oberts i temàtics.
El pla de protecció
El Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena serà el primer parc que neix amb el Pla de protecció del medi natural i del paisatge aprovat de forma paral·lela. El Pla estableix les directrius d’ordenació i gestió dels usos i activitats del parc, les normes, i el programa d’actuacions que es duran a terme per a gestionar l’espai. El Pla de protecció inclou una quarantena de mesures relacionades amb la gestió activa del bosc i la prevenció d’incendis, l’ordenació del turisme i les activitats recreatives com ara l’escalada o el bany fluvial, l’impuls de mesures per potenciar l’agricultura tradicional, la transformació agroecològica, la ramaderia extensiva i la comercialització de productes locals per ajudar a fixar població i generar economia en el territori. També s’incideix en la restauració ecològica i la protecció d’espècies clau amb la implementació de programes per restaurar processos naturals alterats o suprimits, conservar les espècies vulnerables i gestionar les espècies exòtiques invasores.
Tot plegat proporcionarà un marc normatiu estable per garantir la conservació dels valors naturals de l’espai, la protecció dels recursos hídrics i la seva compatibilitat amb les activitats tradicionals i el desenvolupament socioeconòmic del territori.
Els 24 municipis
- Prades
- Vilanova de Prades
- Capafonts
- La Febró
- Arbolí
- L’Albiol
- Mont-ral
- Juncosa
- La Pobla de Cérvoles
- El Vilosell
- Vallclara
- Vimbodí i Poblet
- L’Espluga de Francolí
- Montblanc
- Vilaverd
- La Riba
- Alcover
- La Selva del Camp
- L’Aleixar
- Vilaplana
- Alforja
- Porrera
- Cornudella de Montsant
- Ulldemolins.