El Museu de la Vida Rural (MVR) de l’Espluga de Francolí consolida el Festival d’Educació per la Sostenibilitat (FES), una proposta educativa que aglutinarà activitats durant aquest divendres 27 i dissabte 28 d’octubre. En la cinquena edició, la programació s’ha tornat a dividir en dues seccions diferenciades, tal com es va fer l’any passat. El FES professional serà una jornada dirigida a docents i el FES familiar anirà adreçat a infants i les seves famílies.
La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, va assegurar: «Es consolida aquest doble espai, on el divendres ens adrecem a mestres amb propostes que es poden treballar des de l’aula; i el dissabte la programació és més lúdica i familiar, amb un component educatiu molt fort». Durant la jornada professional del divendres, la comunitat educativa podrà conèixer i intercanviar experiències amb el sector cultural i de les arts. La periodista i gestora cultural, Emma Quadrada, serà l’encarregada d’encetar les activitats amb una ponència inaugural.
Enguany es podran conèixer quatre projectes: Carros, tupines i cançons; IDIL·LI; Projecte Blau; i Educar per transformar (Catesco). També hi haurà dos tallers que tracten reptes vinculats a la sostenibilitat: ‘La sostenibilitat des de les arts escèniques’ de Hand Made Theatre i ‘Perspectives sobre vulnerabilitats i violències des del cos’ de la ballarina Sandra Sotelo.
Dissabte serà el torn del FES familiar, que comptarà amb una quinzena de propostes, entre jocs, contacontes, tallers, atraccions i itineraris. Entre la programació, destaca el concert del grup Xiula, l’espectacle de titelles «La botigueta», de la Companyia Tanaka Teatre, o la nòria Belle Roue, de l’associació L’art des Show.
«La nòria es mou amb la força humana i és tota una experiència de com divertir-se amb un recurs absolutament ecològic i sostenible», va assenyalar Carbó, qui també va recalcar que hi haurà activitats durant tot el dia. Concretament, tres itineraris autoguiats per l’exposició permanent del MVR: ‘Joc de pistes’, ‘Dones d’aigua’ i ‘Gimkana digital: Les 10 claus de la sostenibilitat’. «Són propostes lúdiques que van amb un codi QR i on el visitant va rebent les pistes per jugar mentre visita el museu».
Al llarg de la jornada familiar es portaran a terme cinc tallers que abordaran qüestions com la gestió de l’aigua, l’agricultura o els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Tallers com el de ‘Plantes aromàtiques amb els cinc sentits’, per a majors de sis anys, a càrrec de la Cooperativa Els Corremarges o el de ‘Petjada ecològica’, de Biela y Tierra. El FES familiar acabarà a les sis de la tarda, amb un berenar de pa amb xocolata i l’espectacle de la Companyia Tanaka Teatre, ‘La botigueta’.
Les entrades ja estan exhaurides pels dos dies, segons va assenyalar Carbó. «El divendres comptem que hi haurà un grupet d’unes 40 persones i el dissabte estem en les 350 persones, que és el que ens havíem marcat».
Sinergies entre art i educació
Des del MVR, fa cinc anys que dediquen tot un cap de setmana a presentar propostes educatives i culturals que puguin inspirar a la comunitat educativa per imaginar un futur més sostenible. «El festival neix per plantejar aquesta possibilitat de trobar-nos les arts, l’educació, les famílies i els museus, amb l’objectiu compartit d’educar de cara a aconseguir un canvi de mirada amb relació a la sostenibilitat», va explicar la directora del museu.
I va concloure, que, «en definitiva, el festival mostra com cal canviar algunes maneres de viure i pensem que les arts i l’educació són les grans aliades per fer-ho. Esperem que s’hi vagin sumant veus que tenen aquest objectiu compartit i anem creant una xarxa d’intercanvis».