L’Ajuntament de Querol vol arranjar el paviment de la sala noble del castell de Querol, una edificació medieval de mitjan segle X que està situada a 575 metres d’altitud, per damunt de les cases del municipi.
Actualment, el castell es troba en procés de consolidació i només es conserven alguns murs de l’estructura original, que s’ha anat deteriorant amb el pas del temps.
De fet, al projecte presentat, que ha estat redactat per l’equip tècnic de la Unitat d’Arquitectura Municipal del Servei d’Assistència al Municipi (SAM) de la Diputació de Tarragona, s’especifica que s’han ensorrat i perdut la coberta i els volums. «La runa, la vegetació i la terra han emplenat la major part dels espais inferiors».
Entre algunes de les accions que preveu aquesta actuació a l’edificació, es contempla l’excavació manual i neteja del terra per a deixar el paviment original al descobert. La sala noble del castell de Querol té una superfície total de 93,46 metres quadrats.
En segon lloc, es recobrirà el paviment original i també s’afegiran murs de contenció en aquells punts on no apareguin els mateixos murs del castell.
En aquests murets s'hi fixaran les baranes de protecció per als usuaris i una escala de descens a la nova plataforma de pas, que encara està pendent de definir on s’ubicarà, donat que està condicionada per possibles aparicions dels murs de la fortificació medieval.
El pressupost del projecte ascendeix a un total de 94.099,43 euros i des de l’Ajuntament de Querol han apuntat al Diari que de moment no està previst quan es portaran a terme les obres, perquè estan pendents dels ajuts Leader, que cobririen l’obra al 100%.
Aquestes subvencions són finançades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
La història del castell
El castell de Querol és una edificació que destaca per la seva situació estratègica de control sobre la vall del riu Gaià. Per la seva tipologia, la fortificació esdevé un exponent de castell roquer, construït durant el procés d’expansió feudal de l’extrem de la marca del Comtat de Barcelona.
D’entre les diferents estructures que presenta, destaquen l’alçat del cos turriforme a la part més elevada del turó en forma d’esperó i també la bestorre que tanca el perímetre per ponent, que hauria estat una de les parts d’ampliació del recinte al segle XII.