El 29 de juny de 1963 se celebrava l’entrega de claus simbòlica de les 89 cases noves de l’anomenada Ciutat Jardí de Sant Josep Obrer. Aquest petit barri de Valls, impulsat per unes quantes famílies, va commemorar ahir la data històrica amb una festa d’aniversari.
El president de l’Associació de veïns del barri de Sant Josep Obrer de Valls, Salvador Casañas, va afirmar que els primers habitatges que s’hi van construir van ser unifamiliars. «L’origen del barri se situa a primers dels anys 60 del segle passat, quan un grup de famílies van decidir construir una ciutat jardí a base d’una sèrie d’habitatges unifamiliars».
En aquells inicis es van construir una norantena d’habitatges a l’avinguda de Catalunya, entre la carretera de Montblanc i el carrer Roger de Flor. El lliurament de les claus es va fer en un acte simbòlic d’entrada a les cases on va assistir un públic nombrós.
Increment de la població
Amb tot, la capital de l’Alt Camp ha crescut demogràficament i el barri també ha patit la mateixa situació. Queden lluny les 89 famílies del començament, en l’actualitat la població del Sant Josep Obrer s’ha multiplicat per cinc.
«Actualment al barri hi viuen unes 440 famílies», va assegurar Casañas, qui també va afirmar que amb el pas dels anys s’han anat fent diverses modificacions per ampliar-lo.
«Aquella primitiva ciutat jardí després ha tingut successives ampliacions. Inicialment, se li deia Sant Josep Obrer, després altres promotors van tirar endavant diversos grups i l’última promoció que es va realitzar dins el barri va ser Residencial Barneda», diu.
La seva situació geogràfica ha estat un dels punts claus d’aquest engrandiment. «El barri està encaixat dins d’un triangle, delimitat per l’antiga carretera de Montblanc, pel Torrent de la Xamora i la línia del ferrocarril».
Una festa de commemoració
Arran de la data assenyalada d’enguany, l’Associació de veïns del barri de Sant Josep Obrer va organitzar una vetllada durant el vespre amb una cercavila pels carrers que va començar a les sis de la tarda. Els participants van ser els Gegants i els Nans de Valls.
«Recordant com fa 60 anys, aquests elements representatius del patrimoni vallenc van estar presents també a la inauguració inicial del barri», va subratllar el president de l’entitat veïnal. D’altra banda, no van faltar els parlaments per part de les autoritats, amb la presència de l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.
En aquest sentit, Casañas va valorar que «l’acte més participatiu» va ser l’actuació del grup local Penjats de l’Ham, que va fer una cantada d’havaneres amb degustació de rom cremat i coca per a tots els assistents. Sens dubte, va esdevenir l’acte més multitudinari, amb més d’un centenar de persones al públic.