<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Donar una nova vida als capgrossos centenaris al Pla de Santa Maria

El constructor d’imatgeria festiva Sergi Iglesias és l’encarregat de restaurar i elaborar les rèpliques de les cinc parelles d’elements festius del Pla de Santa Maria

12 agosto 2024 13:38 | Actualizado a 12 agosto 2024 14:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els capgrossos del Pla de Santa Maria presumeixen amb orgull d’un fet que els fa especials. Des de fa quatre anys que són centenaris i aquesta és una fita que mereix el seu propi reconeixement. Per aquest motiu, l’Ajuntament va decidir restaurar-los i crear unes rèpliques de les figures, que seran les que surtin a ballar pels carrers. Així, les originals podran quedar exposades de forma permanent a la Casa de la Festa.

Aquesta tasca va recaure sota les mans del constructor d’imatgeria festiva vallenc, Sergi Iglesias. «Em van trucar per proposar-me la feina i els vaig dir que sí que es podia fer, tot i que al ser centenaris és una gran responsabilitat», apunta el jove constructor. Els primers afortunats en passar pel seu taller han estat el senyor i la senyora Trenchs, dos dels protagonistes principals d’aquesta colla de deu elements festius.

El pas inicial ha estat elaborar els motlles de silicona de les peces originals, per tal de reproduir posteriorment les còpies amb fibra de vidre i resina de polièster. La darrera fase serà pintar-los i donar-los-hi els últims acabats, per tal que s’assemblin el màxim possible als capgrossos centenaris.

Segons Iglesias, seran «peces úniques», perquè un cop estiguin els caps enllestits, els motlles es destrossaran. Amb tot, sí que tindran algunes diferències respecte a les figures antigues. Els elements del 1920 estan fets de cartró, un material que pràcticament ara no s’utilitza per a construir figures festives.

Les figures centenàries quedaran exposades a la Casa de la Festa del Pla de Santa Maria

Els nous, en canvi, seran una mica més lleugers i molt més resistents als cops i a les humitats. «Actualment, es treballa quasi tot amb fibra de vidre –explica Iglesias–. Hi ha algunes peces que també es poden fer amb cartró, però són més delicades si tenen algun cop o si es mullen».

La restauració dels capgrossos

L’estat actual dels capgrossos és del tot envejable, perquè tot i l’avançada edat, es troben en molt bon estat. «Estan bastant bé per tenir 100 anys i fins ara sortien al carrer i encara surten la resta», assegura el constructor de Valls, qui també destaca: «Simplement, s’hauran d’acabar d’arreglar o de polir alguns detalls, perquè tenen petits desperfectes. Però, com que en general estan en molt bon estat, no se’ls hi farà res integral».

Per al vallenc, és tot un honor ser l’artífex d’aquesta tasca minuciosa, ja que és el primer cop que fa rèpliques de figures centenàries. «Em va fer molta gràcia que em vinguessin a buscar a mi per fer aquesta rèplica, perquè de fet encara no n’havia fet i sempre fa il·lusió la primera vegada».

Iglesias no descarta que en un futur li puguin sorgir més encàrrecs d’aquest estil, encara que la seva principal activitat és crear elements nous. De fet, ell ha estat el responsable del disseny i la construcció del Ball de Galeres de Valls, una nova dansa que es va incorporar al Seguici Cerimonial de la capital de l’Alt Camp durant la Festa Major de Sant Joan d’aquest estiu.

«He fet més peces de nova creació i ja sé els passos a seguir –reconeix–. En aquest cas, potser pots anar més de pressa, tot i que hi poden haver peces més complexes de construir». En canvi, les restauracions i les reparacions d’imatgeria festiva «porten molta feina», a vegades inclús més que crear una peça des de zero. «Si estan molt fetes malbé, hi ha molts processos a seguir i la cosa es complica més», afegeix.

De moment, aquest és un projecte laboriós que li portarà uns quants mesos de feina. En aquest sentit, Iglesias preveu poder enllestir enguany quatre dels deu personatges, i continuar fent la resta durant l’any vinent. Després d’aquesta intervenció, és ben segur que els capgrossos del Pla de Santa Maria continuaran vius durant 100 anys més com a mínim.

Comentarios
Multimedia Diari