Viure Sant Joan a Valls és difícil d’explicar amb paraules. Ja sigui a plaça, a la pinya, al castell o des de l’Ajuntament amb les autoritats, la Diada vallenca per excel·lència posa la pell de gallina a qualsevol.
És quelcom que es fa palès arreu de la ciutat quan s’albira el sol del 24 de juny. La Festa Major agrupa uns dies únics i on la màgia s’apodera de vallenques i vallencs.
També dels foravilers, i, si no, que li ho preguntin a en Francesco, veí del territori que, des d’Itàlia, va arribar a Espanya per casualitat i a Tarragona per amor.
«És la primera vegada que veig els castells des d’un balcó, i la veritat és que és una sensació diferent a la viscuda quan ets a plaça, ja que la perspectiva és totalment diferent; impressiona molt veure la proximitat de les colles», Francesco, veí italià que viu a Valls
Ell ha estat una de les persones que, gràcies al sorteig dut a terme per l’Ajuntament de Valls, ha pogut experimentar la Diada des del balcó de la casa de la vila.
«És la primera vegada que veig els castells des d’un balcó, i la veritat és que és una sensació desigual de la viscuda quan ets a plaça, ja que la perspectiva és totalment diferent; impressiona molt veure la proximitat de les colles».
Francesco assegura que està interessat a, en un futur, «poder formar part d’alguna colla castellera per tal de poder conèixer més persones» de la vila.
Com ell, set veïnes i veïns més han observat i vibrat amb els castells tant de la Colla Vella com de la Joves des del balcó del consistori. Les seves cares així ho han demostrat, amb somriures, emoció i vitalitat a cada castell. La vitalitat de percebre quelcom inoblidable.
«Tinc un mocador únic amb els escuts de la Vella i de la Joves, així que estic molt content de poder ser al balcó de la casa de la vila, ja que ser-hi per Sant Joan és una cosa molt buscada i única a la cultura catalana», Xavier Graset, periodista, escriptor i ambaixador dels Xiquets de Valls
Aquesta és una possibilitat única, ja que l’exclusivitat de poder pujar-hi per viure una Diada de Sant Joan només està a l’abast de poques persones.
Les autoritats
Una d’elles ha estat el periodista i escriptor Xavier Graset, que és ambaixador dels Xiquets de Valls i que s’ha mostrat molt agraït i ple de joia per poder ser aquest dilluns a plaça.
«Tinc un mocador únic amb els escuts de la Vella i de la Joves, així que estic molt content de poder ser al balcó de la casa de la vila, ja que ser-hi per Sant Joan és una cosa molt buscada i única a la cultura catalana», ha manifestat Graset.
I és que la plaça ha lluït com a cada Sant Joan. En paraules del periodista i escriptor, «és impressionant veure des del balcó com es va tancant l’estructura de la pinya i com s’ordenen en funció del que cadascú sap que ha de fer».
«Jo sempre dic que qui no ha vist castells a Valls, no ha vist castells; el que es viu a la plaça del Blat no es viu enlloc: molta emoció, molt de sentiment i els qui som vallencs ho portem a la sang», Dolors Farré, alcaldessa de Valls
Una sensació compartida per l’alcaldessa vallenca, Dolors Farré: «Celebrem Sant Joan amb molta emoció i esperem que a la tarda puguem continuar celebrant-ho».
Farré també ha exposat la particularitat de viure els castells a la capital de l’Alt Camp: «Jo sempre dic que qui no ha vist castells a Valls, no ha vist castells; el que es viu a la plaça del Blat no es viu enlloc: molta emoció, molt de sentiment i els qui som vallencs ho portem a la sang».
En aquesta línia, ha volgut recordar el que respon quan li pregunten que quin ha estat el seu millor dia com a alcaldessa: «Sempre dic que va ser la Santa Úrsula del 2019, quan les dues colles van fer els màxims castells i el mateix dia; per tant, molt satisfeta de ser l’alcaldessa dels grans Xiquets de Valls».
Qui tampoc s’ha volgut perdre aquesta gran Diada castellera ha estat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga: «És molt i molt emocionant, ja he tingut la sort de venir quatre vegades i sempre és un lloc on vius els castells amb tota la seva intensitat, fraternitat i rivalitat alhora».
«És molt i molt emocionant, ja he tingut la sort de venir quatre vegades i sempre és un lloc on vius els castells amb tota la seva intensitat, fraternitat i rivalitat alhora», Natàlia Garriga, consellera de Cultura
La consellera també ha destaca el goig que feia Valls aquest matí: «La plaça del Blat sempre és espectacular i avui totes dues colles han portat moltíssima gent».
Des del balcó de la casa de la vila, han gaudit de la jornada altres autoritats com el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat; un dels membres de la junta de la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya, Albert Torres –que és vicepresident dels Xiquets del Serrallo–, i la diputada al Parlament Rosa Maria Ibarra (PSC).
A plaça també, diputats com Albert Batet (Junts), exalcalde de Valls, o com la vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans (ERC), membres de la Vella i de la Joves respectivament.
Com a curiositat, al balcó hi havia Jordi Requena, qui, durant molts anys, ha estat el metge de les diades castelleres de Valls. Aquest Sant Joan, com a reconeixement, ha pogut vibrar des de l’Ajuntament.
Com ell, centenars de vallenques i vallencs s’han aplegat a la plaça del Blat per gaudir d’un dels dies més especials de l’any. Un Sant Joan que converteix Valls en una capital amb totes les lletres.