<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Comerç que tanca, comerç que no reobre: el 65% dels locals del carrer de la Cort de Valls estan buits

La falta de relleu generacional explica els darrers tancaments, com el de la fleca Barcelonesa, la botiga de roba Domènech o Santacana. El sector també assenyala la degradació del centre

15 abril 2025 19:19 | Actualizado a 16 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

Prop del 65% dels comerços del carrer de la Cort de Valls estan tancats. Històricament aquest ha sigut l’eix comercial central de la capital de l’Alt Camp, però les clausures han sigut un degoteig constant en els darrers anys i, ara mateix, tan sols tenen activitat un terç dels locals (una quinzena del total de 50).

Els últims comerços emblemàtics a abaixar la persiana van ser la fleca Barcelonesa i la botiga de roba Domènech, aquesta passada tardor. Tancaments que se sumaven al de la mítica pastisseria Santacana, a finals de març del 2024, i molts d’altres dels últims anys, com Teixits Fabra, la botiga de joguines Bonifàs (el 2022 després de 104 anys d’història), la Merceria Maria (el 2018 sent gairebé bicentenària), i d’altres com la botiga de roba Mussoles o Lila. Comerços que han tancat portes i han quedat paralitzats en el temps, amb els cartells originals encara penjats.

$!La pastisseria Santacana és un dels comerços emblemàtics de Valls que va tancar l’any passat. FOTO: Marc Bosch

Al darrere de tot plegat, el sector hi reconeix problemàtiques com la falta de relleu generacional, els canvis en els hàbits de consum amb el comerç online o els preus elevats dels lloguers. Factors que, en el cas del centre històric, se sumen a la degradació de l’entorn, descriu la presidenta de la Unió de Botiguers de Valls, Lourdes Garcia. I és per això que considera que és necessària la implicació de l’Ajuntament amb qui, assegura, hi ha «bona predisposició» i amb qui ja es treballa en properes accions de dinamització.

«La gent jove no vol continuar. Portar un comerç és molt vocacional», exposa Montse Calaf, al capdavant de Rius Confeccions, una de les botigues emblemàtiques del carrer de la Cort. Ella mateixa explica que no té relleu «i tampoc molts altres botiguers del carrer». És per això que alerta de tancaments en els propers anys de difícil reversió. I és que, més enllà de la manca de relleu, assenyala l’estat de degradació del centre històric, que no convida a ubicar-hi un negoci. «La gent de Valls ha deixat de viure al centre i s’ha traslladat a altres barris», recorda, quedant molts edificis abandonats.

Com recorda la presidenta de la Unió de Botiguers de Valls, el problema del comerç no és exclusiu del carrer de la Cort, sinó que en altres zones també es produeixen tancaments. Però sí que és al centre on se suma la problemàtica de la degradació, dificultant encara més l’ocupació dels locals buits.

L’Ajuntament de Valls és conscient del problema i fonts municipals consultades detallen que, de fet, s’estan ultimant mesures per impulsar el comerç a tota la ciutat, tot i que posant èmfasi al centre històric. Aquestes futures accions, que es treballen des de la regidoria de Comerç de forma conjunta amb el sector, se sumaran a d’altres que ja s’han dut a terme, com activitats festives de dinamització o la decoració de locals tancats, així com ajuts i programes com Reempresa, per trobar relleu.

Reempresa per trobar relleu, ajuts i intervencions urbanístiques

L’Ajuntament de Valls treballa en diferents línies per intentar revitalitzar el comerç de Valls i, en especial, el del centre. Ja el 2017, la ciutat es va adherir al programa Reempresa a través de l’IMDL Vallsgenera. Un programa que impulsa la transmissió d’empreses per tal d’evitar tancaments, tot posant en contacte comerciants que busquen relleu amb emprenedors. En paral·lel, el consistori també impulsa ajuts, com per a joves emprenedors (la darrera convocatòria va ser a finals de 2024) o de suport a l’activitat empresarial i comercial al Barri Antic. En paral·lel, s’impulsen intervencions urbanístiques, com la recuperació de Ca Padró, al carrer de la Cort, que acollirà l’Escola de Música Robert Gerhard.

Comentarios
Multimedia Diari