Tret de sortida a la 14a edició de la Festa del Trepat. Ahir a la tarda es feia el pregó de la mà de l’escriptora Empar Moliner i del músic Àlex Torío. La celebració vol promocionar els vins i l’art en tres jornades diferents per a tots els públics.
De fet, ahir al matí, abans del pregó, es feia una jornada tècnica sobre la gestió de les vinyes en situació d’emergència climàtica, a càrrec de Julio Prieto, de l’assessoria vitícola Origen, i Albert Domingo, tècnic dels serveis territorials de Tarragona del Departament d’Agricultura i Acció Climàtica.
Tot i això, avui i demà són els dies de més activitat i més intensitat. Gabi Torok, presidenta de l’Associació Festa del Trepat, explica entre riures que estan pendents del temps. Esperen que no plogui. Si plou tampoc és un gran problema per la programació: ho seria més pels visitants, ja que unes 24 obres d’art estan a les cases antigues amb la participació de 21 cellers.
Mocions
La presidenta espera que «tot surti molt bé» i que «no falli res a última hora». Desitja que sigui una festa igual de bonica «com sempre» i defensa que «han treballat molt per tirar-la endavant». A primera hora del matí ja hi ha visites al celler modernista de Barberà de la Conca i a partir de les onze del matí s’inaugura la Mosta Vi+Art.
Pel que fa a la xerrada tècnica d’ahir, Torok comenta que cada any escullen el tema segons les necessitats que veuen que té la gent.
Per això, i amb l’emergència climàtica actual, es van decantar per aquesta possibilitat. La presidenta afegeix que davant tota aquesta situació «els agricultors no sabem ben bé què hem de fer». A més, explica que el seu sogre, agricultor tota la vida, assegura que mai «havia viscut una situació així».
En relació al seu cas, comenta que la sequera els ha afectat «de forma molt negativa», i que «passa igual de forma generalitzada». Assegura que de les vinyes velles, que s’utilitzen per l’elaboració del vi, el 50% estan mortes, mentre que les joves ho aguanten millor.
D’aquest fet en culpabilitza a la sequera i ho explica perquè les vinyes velles tenen unes arrels més profundes: «La pluja que ha caigut no hi ha pogut arribar». En canvi, amb les joves això no passa «perquè les arrels no són tan profundes». Sobre les jornades, defensa que cada any interessen a més persones i tenen més bona assistència, cosa que veu com a molt positiva.
Pel que fa a l’elecció d’Empar Moliner com a pregonera comenta que feia molt temps que «tenia ganes que fes alguna cosa», ja que la segueix a Instagram i la considera molt bona escriptora. A través de la xarxa social va observar que és una gran amant dels vins i que es mou molt dins la cultura del vi de Catalunya. Per tot això considerava que era un perfil molt bo per fer el pregó ahir a la tarda.
Recorda també que enguany és una junta totalment nova, totes dones, cosa que van fer expressament per reivindicar-se dins el sector.