<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cabra del Camp estrena depuradora que regenerarà la conca hídrica del Francolí

Aquesta és la vuitena depuradora en servei a l’Alt Camp, disposant d’una capacitat de tractament de 580 m3/dia, equivalent a una població de 3.335 habitants

08 marzo 2024 18:39 | Actualizado a 08 marzo 2024 18:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delegat del Govern a Tarragona, Angel Xifré, i l’alcalde de Cabra del Camp, Javier Romero, acompanyats del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i d’altres autoritats, han inaugurat avui l’estació depuradora de Mas del Plata, que tractarà les aigües residuals d’aquest nucli de Cabra del Camp, on s’aglutina el 60% de la població total d’aquesta localitat de l’Alt Camp. El desplegament d’aquest sistema de sanejament ha suposat una inversió de 3,1 milions d’euros, finançats íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’aigua tractada en aquesta depuradora és conduïda mitjançant un emissari fins a la rasa de la Fonollosa, millorant la qualitat mediambiental de la conca del riu Francolí. El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha remarcat que “amb inversions com aquesta el Govern de la Generalitat vol estar al costat dels municipis, per tal que les aigües residuals puguin ser depurades i tornin al medi ambient amb les màximes condicions”. Xifré ha destacat la importància de posar en marxa noves estacions depuradores “més encara en una zona com aquesta on les comunitats de regants que agafen aigua del Francolí tenen grans dificultats”.

L’aigua tractada s’aportarà a la rasa de la Fonollosa, contribuint a la millora mediambiental

La depuradora de Mas del Plata a Cabra del Camp, que té una capacitat per a tractar 580 m3/dia, equivalent a una població de 3.335 habitants, consta d’un procés de depuració d’aireació prolongada amb desnitrificació contínua amb dos reactors-decantadors concèntrics.

Els elements principals de la línia d’aigua de la planta són un pretractament compacte, arqueta de repartició, dues línies de tractament secundari formades cadascuna per un decantador secundari rodejat concèntricament per un reactor biològic i arqueta de sortida. La línia de fangs, per la seva banda, compta amb una estació de bombament de fangs i escumes i un espessidor per gravetat.

$!D’esquerra a dreta: Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); Àngel Xifré, delegat del Govern a Tarragona, i Javier Romero, alcalde de Cabra del Camp.

Altres elements de la planta són l’estació de bombament dels desguassos de la planta i el biofiltre percolador. Pel que fa a l’edifici, aquest compta amb una zona administrativa i de control, sala de quadres elèctrics, magatzem, sala de bufants, sala de preparació del polielectròlit i aigua de servei i, per últim, la sala de deshidratació.

Actualment hi ha 549 depuradores actives a Catalunya, garantint el sanejament del 97,1% de la població de Catalunya. Pel que fa a la comarca de l’Alt Camp, hi ha 8 depuradores actives, que garanteixen el sanejament de prop del 77% de la població.

El Programa de Gestió específic dels sistemes públics de Sanejament en Alta de Catalunya (PGSAC) té planificades a la comarca de l’Alt Camp un total de 23 actuacions per a l’actual cicle de planificació (2022-2027), 11 de les quals ja estan en curs. Des del 2027 fins el 2023 es preveu la creació de 48 noves depuradores que, un cop finalitzat el PGSAC, permetran sanejar la resta de nuclis i municipis no disseminats de la comarca. La inversió prevista per dur a terme les actuacions és de 25 milions d’euros per l’actual cicle de la planificació i 16 milions d’euros corresponents al període 2028-33.

Comentarios
Multimedia Diari