L’orgue de l’església del Pla de Santa Maria tindrà tres nous registres

Els treballs els fa l’orguener belga Wilfried Praet, que ja s’encarregà de la restauració i el muntatge quan va arribar al temple fa 32 anys

30 diciembre 2020 19:00 | Actualizado a 31 diciembre 2020 06:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’orgue de l’església romànica de Sant Ramon de Penyafort del Pla de Santa Maria està en procés de millora gràcies al conveni signat entre l’Arquebisbat de Tarragona i l’Ajuntament del municipi, fa una mica més d’un any. L’orguener belga Wilfried Praet, que ja es va encarregar de la restauració i el muntatge de l’instrument quan aquest va arribar al Pla de Santa Maria, està duent a terme ara els treballs de millora d’aquest, iniciats aquest mes de desembre i que s’han perllongat per espai d’uns quinze dies. La represa dels treballs de neteja i de restauració serà amb tota probabilitat la pròxima primavera, d’acord amb la disponibilitat per part de Wilfried Praet i el fet de la prolongació de la llum del dia i temperatura més suau, atès que una de les tasques més laborioses a realitzar és el desmuntatge dels 800 tubs de l’orgue i netejar-los al carrer, un per un, de la pols acumulada al llarg dels anys, en bona part per les obres que s’han fet al temple.

La principal millora que experimentarà l’instrument és la instal·lació de tres nous registres gràcies a l’adquisició –ja realitzada– d’un conjunt de tubs fabricats pels Germans Gheude, la mateixa companyia belga d’orgueners que el va construir fa uns 150 anys. Alguns d’aquests tubs ja han començat a ocupar el nou moble situat a la banda oposada del ja existent, de manera que l’instrument passarà a tenir dos cossos separats. Es faran reformes a la plataforma d’accés als tubs i a la banqueta de l’organista.

El conveni signat entre les dues parts estableix la cessió d’ús de l’orgue a favor de l’Ajuntament per tal que aquest pugui organitzar concerts o activitats relacionades amb la difusió musical. El consistori assumirà la realització de les millores en curs i gestionarà subvencions per sufragar-ne el cost, que encara s’ha de quantificar.

Procedent de Bèlgica

L’orgue va arribar al Pla de Santa Maria el 1988 procedent de Basse-Wavre, a la província belga del Bravant Való, construït el 1876 pels orgueners Germans Gheude. L’instrument estava molt deteriorat i l’amistat de l’aleshores rector del Pla, mossèn Joan Magí, amb l’orguener belga Wilfried Praet, va fer néixer l’oportunitat de comprar l’orgue i traslladar-lo a la vila, per considerar-lo una bona aportació cultural del poble. Van ser molts els planencs que van col·laborar en el seu trasllat i cal destacar que la totalitat de les despeses d’adquisició i transport van ser pagades per les aportacions dels feligresos de la parròquia.

El primer concert amb aquest orgue, al Pla de Santa Maria, va tenir lloc el 30 de juliol de 1989 a càrrec de Marie-Françoise Poncelet, última organista de l’instrument a Basse-Wavre.

L’orgue de Sant Ramon cada any s’inclou en el cicle de concerts Els Orgues de Catalunya, entre altres interpretacions musicals.

Comentarios
Multimedia Diari