L'escultor que farà la figura de la Cinta insta a netejar la façana de la Catedral de Tortosa

La Reial Arxiconfraria de la Cinta ha encarregat una escultura de la Cinta de tres metres que presidirà la façana del temple religiós al reconegut escultor Marco Augusto Dueñas

19 mayo 2017 17:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El proper 10 de setembre es col·locarà al bell mig de la façana de la Catedral de Tortosa una figura de tres metres de la Verge de la Cinta. L’obra ha estat encarregada per la Reial Arxiconfraria de la Cinta al reconegut escultor Marco Augusto Dueñas en el marc dels actes de celebració del quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta i l’Any Jubilar concedit pel papa Francesc aquest 2017.

Marco Augusto ha treballat en importantíssims temples religiosos com la basílica de Sant Pere o a l’Almudena de Madrid. Ara, afronta l’encàrrec amb il·lusió i perseverança.

«Quan l’Arxiconfraria es va posar en contacte amb mi em va fer molta il·lusió. Vaig venir a veure l’entorn i em vaig enamorar del projecte», explica. Ara mateix, l’escultor es troba en un 40% del model de l’obra, però creu que per al 10 de setembre segur que estarà enllestida.

La figura, de marbre de Carrara, representarà la Verge de la Cinta embarassada entregant la Cinta als tortosins.

«S’ha perdut molt representar la Verge embarassada i donant la cinta. Antigament les dones es posaven la cinta quan estaven embarassades, però no sols a Tortosa sinó en molts de llocs. És molt bonic i és una simbologia i iconografia que s’ha anat perdent amb el temps», valora Marco Augusto.

Tot i que embarassada, la Verge, situada dalt d’un núvol, tindrà una figura estilitzada i portarà el cabell solt, que serà onejat pel vent. En conjunt oferirà una imatge més actualitzada de la Cinta a com es coneix clàssicament, sense oblidar, naturalment, que es tracta de la patrona de la ciutat.

L’escultor ha afirmat que espera que la instal·lació de la destacada figura serveixe com a al·licient per començar els treballs de neteja de la façana de Tortosa, molt malmesa.

«Si es millorés, els tortosins s’adonarien de la riquesa dels materials amb què està construïda la façana i no només l’arquitectura en si. Espero que es netege. Hi ha marbres grocs, blaus, rojos... És molt gran la qualitat cromàtica que hi ha, un espectacle», afirma Marco Augusto Dueñas en aquest sentit. «No podré embellir-la molt més perquè ja és molt bella, la Catedral, però sí que ajudaria a dignificar aquest marc arquitectònic tan magnífic. És una façana de molta bellesa», insisteix.

L’escultura tindrà un cost de 105.000 euros i s’estan demanant aportacions per finançar-la. Després de treballar a Espanya, l’escultor es desplaçarà a Itàlia per treballar el marbre.


Una escultura pels 400 anys
La instal·lació de la figura serà, sense dubte, un dels actes més esperats de la celebració dels 400 anys de la Reial Arxiconfraria de la Cinta i de l’Any Jubilar, però no pas l’únic.

La programació preveu més de setanta activitats que van des de les de caire religiós, vinculades a l’Any Jubilar, fins a altres de tipus institucional, cultural (amb xerrades i conferències) i pelegrinatges. El comissari d’aquest aniversari és Luis J. Muñoz.

Les d’àmbit religiós començaran, oficialment, el 15 de gener amb la missa solemne d’obertura de l’Any Jubilar i amb la impartició de la benedicció papal als fidels per part del bisbe i la posterior veneració de la sagrada relíquia a l’altar major de la catedral de Santa Maria.

A les tradicionals misses de cada diumenge (dominiques), a la de la Baixada al mes de març o l’estacional en festes caldrà prestar especial atenció al moment de la presentació de la nova caixa de transport del reliquiari, feta pels artesans Joaquim Marro i Joaquim Ginovart.

En aquest sentit, l’Arxiconfraria ha avançat que en aquests moments s’està creant un nou reliquiari de la Cinta que substituirà el perdut a la Guerra Civil Espanyola, per tenir-ne dos per qüestions de seguretat. Existeixen dos fragments de la Santa Cinta. Actualment la Catedral de Santa Maria conserva el petit. El reliquiari gran (de 1619), amb la relíquia, està desaparegut d’ençà de la Guerra Civil. De moment, al febrer es presentarà la nova caixa de transport.

Comentarios
Multimedia Diari