Les campanyes de l’església de Xerta tornaran a tocar per la nit, a les hores en punt i també als quarts. Així ho han decidit els veïns de la població en la consulta popular celebrada entre dilluns i divendres d’aquesta setmana i en la que han participat un total de 335 persones, el que suposa el 32 per cent dels cens (1.050 veïns majors de 16 anys). D’aquests, 245 han votat a favor que les campanes tornin a tocar de nit (74,3 per cent) i 85 (23,9 per cent) ho han fet per mantenir la situació actual, en què se silencien entre les dotze de la nit i les vuit del matí. Dins de l’opció afirmativa, 45 veïns han votat perquè només toquessin les hores i 204 perquè toquin els quarts i les hores, com es feia tradicionalment. Un vot ha estat nul.
L’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, assegura que li hagués agradat una major participació, tot i que valora positivament aquest 32 per cent, superior a d’altres consultes populars dutes a terme recentment a les Terres de l’Ebre, com la del monument a Tortosa (29,73 ) o la del complex de Garbí a la Ràpita (8,6).
En haver-se superat el 25 per cent de la participació, les normes de la consulta estableixen que és vinculant. En aquest sentit, l’alcalde assegura que la decisió es farà efectiva «en qüestió de setmanes», un cop es resolguin qüestions tècniques i hi hagi una resolució de ple que revoqui la decisió de silenciar les campanes a la nit, presa fa dos anys també pel plenari a instàncies d’un establiment hoteler.
El govern municipal va decidir convocar aquesta consulta popular per donar veu als veïns en una qüestió polèmica des del 2014.Els responsables de l’hotel restaurant Casa Ceremines van entrar una instància a l’Ajuntament, després de les reiterades queixes dels seus clients, als quals les campanes –que tocaven cada quart d’hora durant tota la nit– no deixaven conciliar el son. «També disposem de dos estudis que demostren que el so de les campanes triplica el nivell de decibels permès», afirma el responsable de l’hotel, Guillem Blanch.
El govern municipal d’aquell moment, en el qual hi havia tots els grups municipals, va prendre la decisió que deixessin de sonar en horari nocturn. Llavors van ser molts veïns del poble els que van posar el crit al cel. Entre ells gent gran que, tot i viure a tocar de l’església, no només no els molestava el toc de les campanes sinó que asseguraven que els costava dormir sense ell, acostumats com estaven a sentir-lo de tota la vida. Atenent que es perdia una tradició i un tret distintiu del poble, un grup de veïns va recollir més de 300 firmes i les van portar al plenari. Però en un acord molt ajustat que va decidir el vot de qualitat de la llavors alcaldessa, es va mantenir la mesura presa.
«Ara els veïns han pogut expressar la seva opinió, en una consulta que potser s’hagués hagut de celebrar fa dos anys», afirma l’alcalde.