Troben un esquelet humà de més de 2.300 anys al jaciment de Nulles

És una troballa poc usual, ja que en època ibèrica els difunts eren incinerats

19 mayo 2017 20:12 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els arqueòlegs que estan treballant al jaciment ibèric de Nulles han trobat durant l’actual campanya d’excavació un esquelet humà del segle III aC. Es tracta d’un fet que des de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) es descriu com a «excepcional», ja que en la cultura ibèrica, els difunts eren incinerats i les cendres es dipositaven en unes urnes de ceràmiques que eren enterrades en necròpolis o, en el cas dels infants, sota els paviments de les cases.

És per aquest motiu que trobar un esquelet d’aquella època és molt inusual, el que posa en relleu la importància d’aquesta troballa. El cos, que s’ha trobat pràcticament sencer, correspon a una persona adulta de sexe masculí.

Les restes han estat localitzades a l’interior d’un dipòsit on hi havia terra barrejada amb runa i deixalles i on el cos havia estat abocat, no enterrat. Segons els experts, les troballes d’adults d’època ibèrica corresponen al resultat d’accidents o atacs, que seria aquest cas. Per obtenir més informació, però, les restes trobades seran sotmeses a un estudi antropològic que permetrà obtenir algunes dades com les possibles patologies de l’individu i, possiblement, també sobre la causa de la seva mort.

La troballa s’ha fet en el context de la tercera campanya d’excavació del jaciment iber de Rabassats, al terme municipal de Nulles, i que correspon a un assentament rural del segle III aC. Els treballs es van iniciar la primera setmana de febrer dirigits pels arqueòlegs Carme Belarte, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i l’ICAC; Joan Canela, també de l’ICAC, i Jordi Morer, de Món Iber Rocs SL.

Actualment s’està treballant en el sector oriental del jaciment, on s’espera localitzar un conjunt similar al documentat durant els mesos de febrer i juny de l’any passat, format per tres habitacions. Ara per ara, el que en destaca de la present intervenció és la documentació d’un espai de residència amb una habitació amb llar de foc, una altra amb indicis d’activitat de forja i una tercera destinada a magatzem.

D’aquesta manera, els arqueòlegs indiquen la possible confirmació de la mateixa estructura de casa i de repartició funcional del jaciment ja excavat.

D’altra banda, s’han excavat dues sitges per emmagatzemar gra al pati davanter de l’edifici i s’ha identificat una estructura excavada al terreny natural, a l’exterior de l’edifici i davant el pati, formada per un conjunt de tres dipòsits, un d’ells on ha estat localitzat l’esquelet.

Els arqueòlegs creuen que aquesta estructura podria haver estat destinada a la recollida d’aigua o bé per realitzar-hi alguna activitat artesanal, com ara tèxtil, ja que és un ofici en el qual s’han de decantar productes. Una altra hipòtesi és que els dipòsits fossin utilitzats per al consum de les persones o del bestiar.

En els treballs de l’actual campanya hi estan participant una vintena d’estudiants del Màster en Arqueologia Clàssica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’ICAC, del grau d’Arqueologia de la UAB, del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona i del grau d’Història de la URV.

Comentarios
Multimedia Diari